Finland behöver ett europeiskt försvar

Åbo Underrättelsers logo
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Det finska försvaret är unikt i Europa. Med allmän värnplikt och en neutral försvarspolitik har vi etablerat ett försvarssystem som gett oss den säkerhet och trygghet vi behöver.

Detta kommer dock med ett pris – den finska försvarsbudgeten är bland de högsta inom EU i relation till BNP.

I dagens läge krävs det allt mer finansiering för att hållas med i utvecklingen av försvarsarbetet – ett aktuellt exempel är jaktplanen och deras införskaffning.

För att Finland fortsättningsvis ska kunna upprätthålla ett trovärdigt försvar måste allt mer resurser sättas på försvaret eller så måste vi hitta alternativa lösningar; ett fördjupat försvarssamarbete inom EU kunde vara lösningen.

2017 påbörjades det permanenta strukturerade samarbetet (PESCO) för att utöka EU-ländernas samarbete i säkerhets- och försvarsfrågor.

Enligt en utredning gjord av Europeiska parlamentet (2013) kostar bristen av samarbete mellan medlemsstaterna i försvars- och säkerhetssektorn kring 25–100 miljarder euro årligen.

Då medlemsstater börjar öka sina försvarsbudgeter kan EU hjälpa dem att allokera resurserna effektivare.

Genom att samla resurser kan individuella medlemsstater nå högre produktion, utveckla försvarsteknologier och anskaffa utrustning som inte skulle vara möjligt på egen hand.

Ökat samarbete skulle också minska dupliceringar, främja standardisering av utrustning och försäkra bättre interoperabilitet mellan europeiska väpnade styrkor.

Ett starkare europeiskt försvar höjer såväl den militära som den civila beredskapen för hantering av kriser i Europa.

I och med att hotbilder som terrorism och cyberattacker inte följer landsgränserna kunde EU med ett mer integrerat försvarssamarbete reagera snabbare då krissituationer framstår.

Detta kräver att EU arbetar fram en tydlig gemensam strategi för försvarssamarbetet. PESCO är ett steg i rätt riktning, men för att genuint säkra det finska försvaret på lång sikt måste samarbetet vara ambitiösare och PESCO:s finansiering måste ökas. Detta vore en viktig steg mot långvarig fred och stabilitet i Europa.