Finland behöver en naturlag

ung kvinna med långt ljust hår ler mot kameran
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Enligt en rapport från Naturpanelen har cirka 70 procent av Finlands natur redan gått förlorad.

Det handlar inte bara om naturen, utan också om säkerhet, hälsa och ekonomi, som alla kan påverkas dramatiskt av förlusten av natur. Finsk natur kan bara räddas i Finland.

Konsekvenserna av förlusten av biologisk mångfald är redan synliga och kan vara ödesdigra.

Till exempel är minskningen av pollinerare ett hot mot jordbruket och livsmedelsproduktionen. Om vi inte har tillräckligt med pollinerare kommer vi inte att ha tillräckligt med mat. Så detta är också en fråga om försörjningstrygghet.

Andra förändringar som är lätta att förstå är det faktum att vattendrag blir olämpliga för simning och, naturligtvis, försvinnandet av välbekanta arter från närliggande skogar.

Naturskydd är också ett verkligt hot mot hälsan.

Vi har redan forskningsbevis för att en mångsidig stadsmiljö förbättrar immunförsvaret. Vi har inte råd att ta risken att fler människor får infektioner eller att fler barn får astma på grund av att naturen utarmas.

Marknadsdrivna lösningar behövs också för att hjälpa till. Faktum är att näringslivet ligger före de politiska beslutsfattarna i detta avseende. Många finska företag gör redan ekologiska kompensationer, eftersom de är medvetna om att marknaden i framtiden kommer att vinnas av dem som agerar ansvarsfullt, även när det gäller naturen. Finland har redan en ram för den ekologiska kompensationsmarknaden - nu bör vi påskynda den.

Att stödja den biologiska mångfalden har allt att vinna – även i siffror.

Europeiska kommissionen har uppskattat att Finland skulle tjäna 9,7 miljarder euro per år på att stärka tillhandahållandet av ekosystemtjänster – till exempel genom att öka naturturismen och andra sektorer som verkar runt naturen. I det rådande ekonomiska klimatet skulle det vara ren dårskap att inte ta vara på en sådan möjlighet.

Jag efterlyser mod och ansvar av regeringen, och naturfällan måste stoppas.

Finland behöver en naturlag så att lagstiftningen kan bidra till att bemöta ett av vår tids stora hot, och en parlamentarisk naturpolitisk uppföljningsgrupp måste inrättas i Finland.

Riksdagsledamot och partiordförande, De gröna
Publicerad: