Filmen: Paddington 2
Paddington 2
Storbritannien/Frankrike 2017
4 av 5 stjärnor
Manus och regi: Paul King
I rollerna: Hugh Bonneville, Sally Hawkins, Hugh Grant, Brendan Gleeson, Julie Walters, Jim Broadbent, Peter Capaldi, Ben Whishaw (röst)
1:44 F7
För en tid sedan hittade en brittisk upptäcktsresande i Sydamerikas regnskogar en sällsynt art av björn. Björnarna kunde tala och lära sig språk, engelska.
Paddington, som han senare fick heta när han hittades på järnvägsstationen, tog sig som fripassagerare på en båt till London i fosterföräldrarnas ställe. Britten hade halvhjärtat bjudit dem men nu är de för gamla (faster Lucy fyller hundra år i år).
Som en påminnelse om vem Paddington är och varifrån han kommer, får vi i en snabb tillbakablick i den nya filmen se hur en björnunge blir räddad från drunkning av tvenne vuxna björnar som säger att deras resa till London får vänta...
Unge herr Paddington trivs i London och hos familjen Brown, och London (till stor del) med honom. På andra sidan jorden i en djungel fyller som sagt faster Lucy hundra år. Faster är björnen mycket kär och han vill sända henne en gåva.
I ett antikvariat (där Jim Broadbent spelar ägaren) hittar han en unik bok. Perfekt men dyr. Unge herrn arbetar och tjänar pengar, men boken blir stulen och Paddington blir beskylld och hamnar i fängelse.
Medan den oskyldiga avtjänar sitt grundlösa straff bland hårdhudade bovar och hårdkokta banditer där kocken (Brendan Gleeson) är värst, bara att tilltala honom är döden, gör Brownarna allt för att hitta boken, beviset.
Föräldrarna spelas av Hugh Bonneville (Downton Abbey) och i sin roll lika förträffliga Sally Hawkins.
Det hemska fängelset med de hemska medfångarna blir snart ett riktigt trevligt ställe med riktigt trevliga individer. Den inte längre brutala fångvaktaren läser godnattsagor, och så vidare.
Hur är det möjligt? Jo, björnen är snäll och artig. Han ser något gott hos alla och envar (och han visar förståelse för kulturell mångfald).
Men framför allt: Han kan koka underbar apelsinmarmelad. En tesked därav och du är en ny människa. En och trekvart med filmen; dito.
Filmen är en familjefilm av bästa sort, underhållande med lyft, upplyftande. Och en gammaldags äventyrsfilm. Alla måste älska den älskvärda björnen (och beundra den otroliga animationstekniken).
Filmen är tillika en fest för cineaster. Så gott som varje scen är inspirerad av klassiker i olika genrer. Vi har sett fängelsefilmer, flykt från fängelse, jakt på bov i och på ångdrivna tåg, resor i varmluftballong, nödsamtal från röda telefonkiosker medan mynten tar slut.
Hitchcock visade ofta publiken vem som är boven medan de på duken famlar i blindo och spänningen blir outhärdlig. Så ock nu, kanske för spännande för de minsta?
Regissören till de två Paddingtonfilmerna Paul King låter sina verk färgas av Wes Andersons estetik; scenerierna, och den härliga blandningen av nu och då som blir ett hyperrealistisk nu.
För att vi (vuxna) skall förstå att det är fråga om moderna tider återskapas en Chaplin scen. Samtidigt är filmerna böckerna trogna (Michael Bond, utgivna 1958–2017), och böckernas fina humor och atmosfär, det vill säga Paddingtons säregna humor.
Filmens manuskript (Paul King) är i detalj genomtänkt och skådespelarensemblen, lyhört regisserad, är den bästa tänkbara.
Filmens bov är en extremt egenkär skådespelare med framtiden långt bakom sig. Han gör reklam för hundmat numera ty han är ruinerad.
Hugh Grant är i sitt esse, han överträffar sig själv och han har sin känsla för komedi ute i fingertopparna! I filmens slutscen är han obetalbar.
En invandrare i duffel och röd hatt behandlas också i London som en invandrare, men denna yngling har sin självkänsla i behåll, och marmelad i hatten.
Det här är en film vi behöver anno 2017. Filmen ”Paddington 2” värmer, tröstar. En animerad björn visar oss äkta mänskliga känslor och får oss att bli lite bättre – människor.
Det kallas humanism.
Övriga premiärer
Comrade, Where Are
You Today?
Finland/Tyskland 2017
4 av 5 sjärnor
Manus och regi: Kirsi Marie Liimatainen
Dokumentär
1:50 T
Med stor närvaro och mindre med talande huvuden berättar Kirsi Marie Liimatainen från Tammerfors om sina studier i marxism-leninism i DDR, och om sina kamrater i Östberlin, fram till 1989. I dag reser hon jorden runt för att hitta kamraterna, som då hade påhittade namn. En fascinerande berättelse med närhistoria och informativa bilder av olika samhällen i dag och i går. Vi får möta fantastiska människor i Libanon, Chile, Bolivia, Sydafrika... och vi lär oss känna till bästa dokumentärfilmare i Tyskland korade – Liimatainen.
A Bad Moms Christmas
USA/Kina 2017
1 av 5 sjärnor
Manus och regi: Jon Lucas, Scott Moore
I rollerna: Mila Kunis, Kathryn Hahn, Kristen Bell, Jay Hernandez, Susan Sarandon
1:45 F12
En komedi inom citationstecken om mödrars och mormödrars stress inför jul. Gränser tänjs genom att placera vitsarna under bältet, förtvivlat i kraft av sprit och gräs, komplett utan tajmning och struktur. Mila Kunis är bra men desperat.
Home again
USA 2017
1 av 5 sjärnor
Manus och regi: Hallie Meyers-Shyer
I rollerna: Reese Witherspoon, Michale Sheen, Pico Alexander
1:37
Vad vill frånskilda fyrtioåriga kvinnor ha? Vem bryr sig om de svar den här skilsmässokomedin försöker ge? Många bra försök men.
Krister Lindberg
lindbergfilm@gmail.com