Filmen: Kaiken se kestää
Kaiken se kestää
Finland/Sverige 2017
2 av 5 sjärnor
Regi och manus: Visa Koiso-Kanttila
I rollerna: Antti Luusuaniemi, Pihla Viitala, Tomi Enbuska, Malla Malmivaara, Vili Saarela, Olavi Angervo, Risto Tuorila, Eeva-Maija Haukinen
1:22 F12
Den inhemska filmen ”Kaiken se kestää” (svensk och internationell titel är ”Star Boys”) utspelas i Uleåborg. I slutet av sjuttiotalet med fullbordad sexuell frigörelse och fri uppfostran.
Berättelsen om omvälvningarna i samhället, och i privatlivet i flera generationer, återges av en prepubertal pojke Vesa (Vili Saaarela) och hans kompis Kaarlo. Vesas pappa Tapio (Antti Luusuaniemi) är en arkitekt som älskar sin kollegas hustru (Malla Malmivaara) och ibland med sin egen fru (Pihla Viitala).
Regissören och manusförfattaren Visa Koiso-Kanttila har tidigare gjort dokumentärer om sig själv och sin släkt och om hur fel uppfostran går vidare i generationer.
Filmen ”Kaiken se kestää” är fiktion, spelfilm men självbiografisk. Thomas Vinterbergs ”Kollektivet” 2016 handlade om samma tid och motsvarande fenomen, men dansken berättade med hjärta och humor; trots det självupplevda. Samma (humanism) kan man säga om Zaida Bergroths ”Skavabölen pojat”, 2009.
”Kaiken se kestää” innehåller mycket naket och mycket flåsande. Och en revolver. Vesas pappa drar sig inte, i sin egoism och stadsplanering, att vräka sina svärföräldrar, Vesas kära morfar och mormor. Polisen bär ut dem från det egenhändigt byggda frontamannahuset, hustruns barndomshem. Allt står hon ut med, eller? Hon har temperament, men hon vill, för försörjningens skull, hålla familjen intakt. Barnen är osynliga, så osynliga att deras närvaro inte hindrar äktenskapsbrott på bastulaven.
Skådespelarna är helt fantastiska (fast det stör att Luusuaniemi gjorde samma roll i Maarit Lallis ”Kuudes kerta” tidigare i år). Ungdomarna är bäst. Fotot är snyggt. Så vad skaver? Upphovsmannens bitterhet. En oavbruten trotsålder. Berättelsen hade mått bra av sovring, för många hemskheter i människans natur, för många lidanden på grund av åtrå till makt och annat. Är berättarperspektivet faktiskt pojkarnas? De symbolladdade mellanbilderna (virvlande vatten och universum) gör inte finsk film jämförbar med Terrence Malicks filmer.
En springande gråtande pojke är en oskuldsfull hyllning till Mikko Niskanens film ”Pojat” från1962.
Tidsbilden, sjuttiotalets småstad Uleåborg, är snål: en kostym och två bilar, ett radhus i bakgrunden. Tendensen är att föräldrar, så kallade vuxna, då också betedde sig som tonåringar med sjudande hormoner. Medan barnen får bära allt och allas ansvar? I evighet.
Övriga premiärer
Good time
USA 2017
3 av 5 sjärnor
Regi: Benny Safdie, Josh Safdie
Manus: Josh Safdie, Ronald Bronstein
I rollerna: Robert Pattinson, Benny Safdie, Jennifer Jason Leigh
1:40 F16
Robert Pattinson är helt fantastisk i bröderna Benny Safdie och Josh Safdie (andra) indiefilm ”Good time”, i berättelsen om två klumpiga och korkade bröder som rånar en bank, får en väska med sedlar. Och färgpatron. Mer eller mindre förstånds- och rörelsebegränsade tar de sig genom äventyr i natten och i den undre världen. Passionerat, energiskt och annorlunda filmat, och berättat.
It
USA 2017
3 av 5 sjärnor
Regi: Andrés Muschietti
Manus: Chase Palmer med flera; roman av Stephen King
I rollerna: Jaeden Lieberher, Wyatt Oleff, Sophia Lillis, Bill Skarsgård med flera
2:15 F16
Skräckfilmen ”It” bygger på Stephen Kings tegelstensroman (sluttexterna säger att detta var kapitel ett, fortsättning följer). Filmen skildrar fint en amerikans småstad 1988 och dess trettonåringar; fina unga skådespelare. Filmen har bra flyt och mycket skräck i form av dansande clowner som äter barn. Och andra hemska figurer, allt utgående från de egna rädslorna. Tillsammans är ungdomarna starka i matchen mot ”Det” - onda.
American made
USA 2017
Regi: Doug Liman
Manus: Gary Spinelli
I rollerna: Tom Cruise, Caleb Landry Jones, Jesse Plemons
1:55 F12
Den sanna historien om Barry Seal (Tom Cruise), den skickliga piloten som blev smutsig CIA – agent på åttiotalet. En ”högt och lågt flygande” actionfilm och politisk thriller.
Krister Lindberg
lindbergfilm@gmail.com