Farväl till skyddad fabriksbyggnad i Åbo – nämnd röstade för rivning med 10–3

Arkiv/Stefan Holmström
Grävmaskin skyfflar sten i stenkross
Stadsmiljönämnden röstade för att också Pukkilas gamla fabriksbyggnad i Långbacka ska få rivas trots tidigare skyddsbeslut.
Publicerad:

Pukkilas gamla fabriksbyggnad i stadsdelen Långbacka i Åbo borde få rivas, trots att stadens politiker för några år sedan beslöt att den skulle skyddas.

Nu godkände stadsmiljönämnden en rivning med rösterna 10–3.

De grönas Kari Jakobsson med stöd av partikamraten Inari Harjuniemi och VF:s Amro el-Khatib röstade emot rivningsförslaget.

Motstånd finns

De vill att rivningsplanerna förkastas, eftersom området så sent som 2020 fick en ny detaljplan.

– Pukkilas massafabrik är ett viktigt industrihistoriskt landmärke, som ger området en tidslinje. Trots stora förändringar på insidan har den ett kulturhistoriskt värde. Genom att ersätta den med olika nybyggen förstör man ett lager av Åbos industriella historia och ändrar i så fall områdets karaktär kring den gamla byggnaden helt och hållet, ansåg Kari Jakobsson.

Haroma & Partners / ÅU
Vision av urbant nytt bostadsområde
Fabriksbyggnaden har varit skyddad, men nu röstade nämndpolitiker för en rivning.

Majoriteten i nämnden ansåg dock att den gamla fabriksfastigheten kan ersättas med nybyggen. Tanken är att här i stället i framtiden ska finnas bland annat service, affärsverksamhet och kontor.

Byggrätten blir 2 000 våningskvadratmeter och mindre än byggnadens nuvarande 6 350 våningskvadratmeter.

Infarten till det nya kvarteret kommer att bli från Kalcitgränden.

Byggnadens skick var inte alls bra

Att staden nu går in för att riva den gamla fabriksbyggnaden på beror på att skyddsbeslutet från 2017 byggde på en tidigare utredning enligt vilken byggnadens skick var bra.

Efter att den nya detaljplanen för Pukkilaområdet har vunnit laga kraft så började man planera för hur byggnaden skulle kunna användas i fortsättningen.

Då visade tekniska undersökningar att man inte kunde ändra byggnadens användningsändamål genom skäliga åtgärder.

En extern utredning beställd av staden har visat att bygganden inte kan renoveras, bland annat för att dess konstruktioner innehåller skadliga ämnen.

Den nya detaljplanen ska ännu behandlas av stadsstyrelsen och stadsfullmäktige innan det går att ansöka om själva rivningslovet för den gamla fabriksbyggnaden.

Reporter, ledarskribent
Publicerad: