Reportage

Familjen Koivula har flyttat in i prästgården i Kimito - här har de renoverat med respekt och utan motgångar

Publicerad:
Emilia Örnmark
Ett par med en baby i en soffa i ett gammalt hus.
Chandini, Lucky och Fredrik Koivula sitt nya hem. De lite äldre barnen är på dagis. Möblemanget de sitter i är antikt och har funnits i flera prästgårdar innan det flyttade hit från Ekenäs.

Inne i den nästan 200 år gamla prästgården i Kimito är det som förut, men ändå inte alls som förut.

Redan den inre trappuppgången i sin majestätliga stil får mig att stanna upp och dra efter andan en gång till. Hela insidan av huset har genomgått en rejäl renovering med personlig twist, men ändå med respekt för det gamla och traditionella.

Fredrik Koivula hälsar välkommen och inne i köket sitter hans fru Chandini Koivula med familjens yngsta tillskott, lilla Lucky, i famnen. De två äldre barnen, Samsara och Aryan är på dagis.

Köket går i elegant svart, med en rejäl köksö täckt med en marmorerad stenskiva. Rosa tulpaner och röda äpplen på bordet som pricken över i:et.

Emilia Örnmark
Ett kök i svart och vitt med en köksö
Köket har flyttat plats i och med renoveringen. För övrigt har man följt den ursprungliga planlösningen.

För drygt ett år sedan kunde man i ÅU läsa att familjen Koivula hade hittat sitt drömhem. Då hade de nyss av Kimitoöns församling köpt det enorma gamla trähuset och tillhörande gårdsbyggnader invid begravningsplatsen i Kimito.

De var då nyinflyttade på Kimitoön, orten där Fredrik vuxit upp. Familjen har tidigare bott i Esbo, men Chandini kommer från Stockholm.

Längtan om att få bo på landet, helst i ett stort trähus med en vacker lugn gårdsmiljö hade funnits länge hos paret.

Emilia Örnmark
Stort gult trähus
Familjen Koivula köpte sitt drömhem ifjol. Nu är renoveringen av prästgården klar på insidan och de har flyttat in.

Alla detaljer har nu fallit på plats och rundturen i det 350 kvadratmeter stora huset vittnar om att familjen är mer än nöjd. Alla har gott om plats, barnen har egna rum och ett badrum, föräldrarna har fått sin efterlängtade walk in-garderob och ett praktiskt grovkök gör hushållssysslorna smidiga.

– I januari startade renoveringen i juli blev den klar. Då flyttade vi in ungefär samtidigt vi fick baby, berättar paret.

De har själva designat och planerat allting och har haft skickliga lokala byggföretagare som kunnat förverkliga planerna.

– Renovering kan vara en mardröm, men det här har varit jätteroligt, säger Fredrik.

Emilia Örnmark
trägolv med rejäla gammaldags golvplankor
De rejäla golvplankorna håller för evigt. Spegeln som syns på bilden är tillverkad i Schweiz på 1800-talet.

Några överraskningar har renoveringen inte kommit med, antagligen för att församlingen haft huset i användning hela tiden.

I den del som fungerat som bostad tidigare (renoverad på 50- talet) har åtgärderna varit fler, där har man flyttat väggar för att gå tillbaka till den ursprungliga planlösningen. Köket har fått ny plats, medan till exempel salen är där den alltid varit.

Emilia Örnmark
En större vardagsrum med kakelugn och ett större matbord
Här finns gott om plats och salen ser ut som förr.

Det gamla finns bevarat bland annat i alla dörrar, stockväggar, kakelugnar och golv. Många av möblerna och kristallkronorna är loppisfynd.

Inte bara med hemmet, utan även med den nya hemorten är familjen helnöjd. De hyllar dagiset Silva i Kimito och det stora utbudet av hobbyer för barn på Kimitoön.

– Det här är ett fint ställe att bo på, man blir en del av en gemenskap. Alla är personer här, säger Koivulas och ser kontrasten till den gamla hemorten Esbo.

Reporter (Kimitoön)
Publicerad: