Få i Egentliga Finland tror att vårdreformen för något gott med sig
Bara 7 procent av förtroendevalda och kommunala tjänstemän i Egentliga Finland tror att social- och hälsovårdsreformen förbättrar den egna kommunens framtidsutsikter.
Det här framgår av en utredning som konsultbyrån MDI gjort. I utredningen deltog 3 148 personer från sammanlagt 290 kommuner.
På frågan om social- och hälsovårdsreformen inverkan på kommunerna i Egentliga Finland svarar 25 procent att reformen förbättrar utsikterna något. Hela 37 procent tror att framtidsutsikterna försämras något, och 15 procent säger att försämringen är stor.
En lika stor andel tror att reformen inte har någon inverkan åt någondera hållet.
Sett till hela landet har kommunerna en dystrare syn på framtiden jämfört med samma undersökning 2017. Andelen positiva har sjunkit med 6 procentenheter.
I Egentliga Finland fördelar sig framtidsutsikterna på följande sätt: 19 procent är positiva, 46 procent är något positiva, 13 procent tror att läget förblir oförändrat, 14 procent att läget försämras något och 6 procent tror på en klar försämring (1 procent kan inte svara).
När kommunfolket i Egentliga Finland år 2017 gav näringslivspolitiken ett medelbetyg på 7,18 så är betyget för fjolåret 7,16.
I hela landet, och sett till partitillhörighet, gav SFP-politiker det högsta betyget, medan Sannfinländarna gav det lägsta.