Fölis webbsidor hackades med vulgärt innehåll i helgen – brottsanmälan är gjord

Skärmdump av Fölis webbplats
Vissa ord och meningar på Fölis startsida hade bytts ut mot obsceniteter och en länk till en porrsajt. Den hackade sidan togs ner efter en halvtimme.
Publicerad:

Åbo stadstrafik Fölis webbplats utsattes för en sannolik hackerattack i lördags. Vid 16.30-tiden fylldes bolagets startsida med oanständiga texter, bland annat obsceniteter och en länk som styrde besökaren till en porrsajt.

Tidningen Turun Sanomat var först ut med nyheten om attacken. Flera andra medier nappade på nyheten under lördagen.

Enligt Föli hann den hackade sidan ligga ute i en halvtimme innan den togs ner. Överlag reagerade Föli snabbt på det skedda och tog i bruk en tillfällig reservsajt tills den riktiga sajten kunde återställas. Kring klockan 20 var webbplatsen helt återställd och ingen data gick förlorad, skriver Föli i ett pressmeddelande.

– Vi blev snabbt varse om saken och kunde reagera inom några minuter, säger Fölis kommunikations- och marknadsföringschef Sinikka Martinez i pressmeddelandet.

På X (tidigare Twitter) tackade Föli på lördagskvällen för den stora uppmärksamhet man fått i och med hackerattacken, och att Föli nu satts på världskartan.

Till Turun Sanomat kommenterade kollektivtrafikdirektör Sirpa Korte att det har skett flera attackförsök under hösten.

Kundernas uppgifter var inte i farozonen, och något innehåll från sidan gick inte heller förlorad.

Föli har gjort en brottsanmälan i saken.

Publicerad: