EU förbjuder Åbomunk, Förin åker till Mariehamn, Lallis yxa har hittats – aprilskämten lurade bakom många rubriker

Bildkollage
Publicerad:

Åbo stad rapporterar att biskopsmunken, den lokala läckerheten, inte länge får heta så. EU har beslutat om ett så kallat namnskydd och att munken kan kallas endast berlinermunk.

Namnskyddsprocessen hade startats av den finska -tyska influencern Annikki von Pfannkuchen som har vänt sig till Europaparlamentet eftersom hon ansåg att Åbomunkens lokala namn inte gick ihop med den tyska bageritraditionen.

Den som nu marknadsför biskopsmunkar får alltså i fortsättningen akta sig för EU:s munkinspektörer, som kan skriva ut namnskyddsböter, varnar Åbo stad.

ÅA:s huvudbyggnad blir nattklubb

Munknyheten var såklart ett lokalt aprilskämt. Flera sådana publicerades på fredagen, såsom ÅU:s nyhet om att Åbopolitikern och mångföretagaren Jethro ”Jeti” Rostedt har planer på att förvandla Åbo Akademis huvudbyggnad till ett nattklubbscenter.

Åbo trafikcentral meddelade för sin del att åfärjan Föri skulle trafikera en något oväntad rutt – till Mariehamn.

– Stadens invånare uppmanas beakta detta då de rör på sig, skriver trafikcentralen och använder hashtaggen #voitullakylma – det kan bli kallt!

Turun Sanomat kom med chocknyheten om att polisen nu ska börja utreda ett uppseendeväckande brott, det mytomspunna mordet av biskop Henrik på Kjulo träsks is. Det som har satt fart på utredarna är fyndet den misstänkte mördarens yxa.

Polisens arbete underlättas av Satakuntaborna sällan flyttar någonstans, enligt TS. Därför borde de gå att jämföra dna med yxan med invånare i trakten där den misstänkte, bonden Lalli, bodde.

Tidningen Kaarina-lehti rapporterade för sin del att S:t Karinsbor i får hjälpa till med vårstädningen i staden. De uppmanas blåsa bort gatudamm med hårtorkar.

Salo stad kommer i vår att hålla kvar sommartid, enligt Salon Seudun Sanomat. Åbobor som jobbar där får visserligen stiga tidigare upp men det är ju inte Salobornas problem, enligt projektchef "Veikko Iisari".

Helsingfors stad meddelade om en ny rabatt på fastighetsskatten om man bygger ett hus som inte är lådformat: ju fler hörn och kanter, desto lägre skatt. Helsingfors skulle också vara å väg att få ett Guggenheim-undervattensmuseum, om man ska tro rederiet Tallink Silja, som har skrivit ett avtal om satsningen på Guggenheim Star-museet.

En spårvagn i Tammerfors försågs igår med en automat för den traditionella lokala blodkorven, svartkorv, uppgav spårvägsbolaget Tampereen Ratikka.

Företagens aprilskämt var talrika också i år. Motonet ska namn till Moronet, eftersom förleden har en trevligare klang som en Moro!-hälsning. I Estland ska kedjan såklart därför ta namnet Terenet.

Några hade valt att satsa på husdjur. Musti ja Mirri lanserade Topline Fragrance-parfymserien för bland annat katter, medan möbelkedjan Sotka hade designat ett möblemang för hamstrar.

Företaget Martinex lanserade en ny mjukis, flickan Ninni från Muminvärlden. Eftersom Ninni är "det osynliga barnet" är såklart också mjukisen osynlig …

Energiklustret i Vasa ska för sin del byta namn till energiklistret. Ett treårigt projekt och hundratals timmar av strategiarbete ligger bakom namnbytet.

– Namnet signalerar tydligt att vi är ett sammansvetsat gäng, starkare än lim, säger Tomas Häyry, Vasas stadsdirektör, till businessajten Vaasa Insider.

Österbottens räddningsverk gick in för en annorlunda hälsning, på Facebook. Eftersom världen och sociala medier redan är så fulla av falska nyheter valde man att i stället publicera en enkel bild av en påskkyckling.

1.4.22 kl. 16.55: Artikelns tidsangivelse korrigerad, aprilskämten publicerade såklart på fredagen (idag), inte igår.

Publicerad: