Ett hårt paket
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Efter ett hårt år präglat av coronaviruset var det många som önskade sig mjukare paket till Julen. Regeringens gåva till skattebetalrna är dock hårdare än sten.
Detta års budget tog 160 euro av en medelinkomsttagares lön, men nästa års inkomstbeskattning kommer att drabba låginkomsttagare ännu mer än medelinkomsttagare. Dock så har nästan 300 euro tagits av medelinkomsttagarens lön på två år. Användningen av en bensinbil har på samma gång blivit ca. 88 euro dyrare.
Uppvärmningen av ett egnahemshus med olja blir 100 euro dyrare nästa år, egnahemshus med fjärrvärme 38 euro och en höghuslägenhet 16 euro dyrare. Det blir nedskärningar i hushållsavdraget, och arbetsgivaravgifterna stiger med 0,36 procentenheter i genomsnitt. En pensionerad ensamstående pensionärskvinna som bor i egen höghuslägenhet, går 42 procent av inkomsten till boende.
Det är kanske onödigt att ens nämna, att fackförbunden även framledes njuter av miljontals i dividend tack vare skattefrihet, fastän regeringen avfärdade Sannfinländarnas förslag på skattelättnader på arbetspensioner och stöd för anhörigvård.
Det som kan tyckas överraskande var Samlingspartiets många förslag på skattehöjningar, som höjning av fordonsskatten och slopande av ränteavdraget på bostadslån. Däremot skulle de minska på stödet för passagerarfärjornas besättningsstöd, vilket skulle påverka den inhemska besättningens ställning och färjetrafiken från Åbo.
Inte ens spetsad glögg eller Julmust kommer undan regeringens skattehöjningar. Skattehöjningarna på läskedrycker blir 25 miljoner euro och alkohol med 50 miljoner euro.
Statsskulden har väckt mycket debatt, men jag är mer bekymrad över den nuvarande utgiftsutvecklingen. Inte alla skattehöjningar kan undvikas, men utgifterna måste också minskas.Jag vill tillönska alla läsare en riktigt God Jul och ett bättre Nytt År.
Riksdagsledamöter och lokala politiker skriver torsdagskolumner i ÅU.