Enkla kycklingrätter

Enkel kycklingrätt där hela måltiden tillreds i samma stekpanna. Foto: Sofie Sergelius

Ölburkskyckling

Publicerad:

4 portioner

1 tsk salt

1 tsk grovmalen svartpeppar

1 msk finhackad färsk rosmarin

1 msk finhackad färsk salvia

2 vitlöksklyftor

0,5 dl olivolja

En hel stor kyckling, minst 1,3 kg

1 burk mellanöl, 5 dl

Blanda ihop kryddorna i mortel och mortla till en tjock pasta. Tillsätt olivoljan och rör om.

Öppna ölburken och häll hälften av ölen i en skål. Placera kycklingen i skålen med öl och låt marineras i 30 minuter i kallt.

Värm grillen tills den har en temperatur på cirka 200 grader (med locket fast).

Ta fram kycklingen, lyft bort ur ölen och gnid in kryddblandningen över hela kycklingen. Tryck in lite extra kryddor under skinnet.

Placera den marinerade kycklingen på ölburken, så att ölburken trycks in i kycklingen.

Placera ölkycklingen i grillen och grilla i stående position i 50 minuter. Pensla med mera olivolja ett par gånger medan kycklingen grillas.

Servera kycklingen med råstekt potatis eller ris med en gräddfilssås.

Hallonmarinerade kycklingklubbor

4 portioner

500 g kycklingklubbor

0,5 tsk salt

1 krm grovmalen svartpeppar

3 msk majsstärkelse

Hallonsås

1 dl hallonsylt

0,5 dl balsamico

0,5 dl vatten

1 msk riven färsk ingefära

0,5 msk sojasås

25 g smör

2 vårlöksstjälkar

Värm ugnen till 200 grader. Placera ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.

Blanda ihop salt och peppar med majsstärkelse i en skål. Torka kycklingklubborna torra med ett hushållspapper och rulla dem därefter i majsstärkelsen. Placera på bakplåtspappret.

Grädda kycklingklubborna på mellersta falsen i 45 minuter tills kycklingen är gyllene.

Tillred hallonsåsen medan kycklingen gräddas genom att röra ihop balsamico, hallonsylt, sojasås, vatten och ingefära i en liten kastrull. Koka upp blandningen och låt sjuda på medelvärme i cirka 10 minuter tills såsen reducerats med minst en fjärdedel och såsen tjocknat. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner smöret. Låt såsen svalna.

Ta ut den färdiga kycklingen ur ugnen och placera i en stor skål. Häll över hallonsåsen och rör om så att alla klubbor är täckta av såsen.

Servera kycklingklubborna med finhackad vårlök.

Dragonkyckling

4 portioner

3 msk olivolja

1 knippe vårlök

4 msk färsk finhackad dragon

4 tjocka kycklingbröstfiléer

1,5 dl vermut (eller vitt vin)

1 tsk salt

2,5 dl grädde

2 krm vitpeppar

Skiva vårlöken i tunna skivor. Hetta upp en traktörpanna med olivolja och tillsätt vårlöken och hälften av den finhackade dragonen. Fräs löken i ett par minuter utan att den får färg, och häll över i en liten skål.

Tillsätt mera olivolja vid behov och stek kycklingbrösten på ena sidan i cirka 5 minuter tills de fått färg. Sväng på filéerna och tillsätt vermut och salt. Placera locket på pannan och låt sjuda på medelvärme i cirka 10 minuter. Kontrollera att kycklingen är genomstekt genom att skära ett snitt i bröstets tjockaste del.

Lyft över den färdiga kycklingen på ett fat. Hetta upp traktörpannan så att resterande vätska börjar koka och tillsätt därefter grädde, resten av dragonen och vitpeppar. Servera kycklingfiléerna med såsen, extra dragon och vårlök.

Kycklingpanna med morot och lök

4 portioner

3-4 kycklinglår

5 potatisar

4 morötter

1 lök

10 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

0,5 dl vitt vin

0,5 msk salt

1 tsk grovmalen svartpeppar

0,5 tsk paprikapulver

Värm ugnen till 180 grader.

Tvätta potatisarna, och skala vid behov. Skala morot, lök och vitlöksklyftor. Skär potatisar och morot i bitar, och löken i klyftor. Pressa tre av vitlöksklyftorna.

Ta fram en stekpanna eller traktörpanna som går att placera i ugnen (inga plastskaft).

Placera kycklinglåren tillsammans med potatis, morot, lök och de hela vitlöksklyftorna i stekpannan. Ringla över av olivoljan och det vita vinet. Krydda med pressad vitlök, salt, peppar och paprikapulver. Rör om så att kryddorna blandar sig med samtliga ingredienser i pannan.

Placera hela stekpannan på ugnens mellersta fals och grädda i 1 timme och 20 minuter tills potatisen är mjuk och kyckling färdig. Lägg på grillen de sista minuterna ifall du vill ha knaprigare skinn på kycklingen.

Sofie Sergelius

040-5443997

sofie.sergelius@hssmedia.fi

Fler recept och mera inspiration på foodly.fi

Publicerad: