En trogen vän – inget impulsköp

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Under denna vår har många spenderat exceptionellt mycket tid hemma och samtidigt kan man ha tänkt tanken att det vore roligt med ett eget husdjur som sällskap hemma. Husdjuret är en tröstande vän i den ensamma vardagen eller en kompis till barnen i familjen och hjälper samtidigt till att indela vardagen i form av utomhusaktiviteter eller mattider.

I slutet av maj rapporterade Yle att under coronatiden har försäljningen av husdjur fördubblats i jämförelse med våren innan. Anledningen till tillväxten i försäljningen har varit den ökade tid som spenderats hemma. Enligt Kennelklubben har det varit liknande efterfrågan på hundar under lågkonjunkturåren.

Många av dem som gett sig iväg på husdjursshopping har redan länge funderat på ett eget husdjur, men även spontana idéer och en önskan efter något nytt spelar också in. Detta är något att vara en aning oroad över.

Till först låter det fint att man velat ta emot betydligt fler hittehundar och hittekatter under denna vår, men det oroväckande är att djurskyddsföreningarna mottagit ansökningar med direkta önskemål på något mjukt och fluffigt till hemmet eftersom det spenderas så mycket tid där.

Att skaffa ett husdjur ska vara resultatet av ett långt övervägande och som man kan förbinda sig vid, detta borde människor ihärdigt informeras om. Välmående människor orkar se till djurens välmående.

Ofta är det även kostsamt att ha ett djur och detta är bra att beakta när man överväger ett husdjur. Den ekonomiska pressen och de utmaningar i människans välmående som coronatiden fört med sig, förväntas på lång sikt synas i de resurser familjen har för att ta hand om husdjuret som gosar på soffan eller djuret som bor på bondgården.

Det är också viktigt att aktivt påminna människor om att ifall deras egna resurser inte räcker till är det rättvisare mot djuret att hitta ett nytt hem till det än att försumma en kär väns vård och behov.

Den nuvarande djurskyddslagen skyddar inte djurens rättigheter tillräckligt och därför är det särskilt viktigt att regeringen åtar sig att förnya den. Dessutom bör resurserna för djurskyddet säkerställas och det bör finnas tillräckligt med instanser som övervakar förverkligandet av djurens välmående.

Dessa insatser är samtidigt ett tecken på den respekt vi visar djuren, en respekt vi behöver mer av. Som jag konstaterade i början: djuren kan ge så mycket och vår uppgift är att ta hand om dem.

Sofia Virta 

Riksdagsledamot, De Gröna

Riksdagsledamöter och lokala politiker skriver torsdagskolumner i ÅU.

Publicerad: