En sund diskussion för Finland framåt
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
I Finland ordnades det riksdagsval för bara fyra månader sedan, det har ändå hänt så mycket så det känns som att det gått mera tid än så. Politiken i Finland har gått på högvarv, också under sommaren.
I vår demokrati är den fria diskussionen och debatten en viktig del av helheten. Under den senaste tiden har vi ändå kunnat läsa om en massa osakligheter.
Debattkulturen har blivit inflammerad, det syns tydligt på Twitter, eller numera ”X”, där sakkunniga, vanliga medborgare och politiker diskuterar aktuella ämnen.
När man öppnar ”X” idag ser man tydligt hur debatten kraftigt polariserats. Det känns ibland som man med avsikt vill missförstå varandra. Samtidigt tänjer man på gränserna på vad som är acceptabelt att skriva om andra.
Jag tycker att vi nu behöver följa med också hur diskussionskulturen utvecklas. Som politiker har vi ett ansvar att upprätthålla en god samtalston.
När jag för första gången som ny riksdagsledamot fick delta i debatten i plenisalen kunde jag inte låta bli av att känna den otäcka och kalla känslan som rådde i salen, talturerna var på gränsen till oförskämda.
Mycket av det som sades, och utropades från salen, skulle inte platsa till exempel i en kommunfullmäktigesal. Det påminde nästan om den eldfända diskussionen på ”X” eller Tiktok.
För oss politiker skulle det gälla att fundera på vilken bild vi vill ge av oss, och hurdan debattkultur vi vill skapa.
Nu i veckan har jag fått en massa påhopp på sociala medier efter att jag gav en intervju i finska Yle om hatpratet som finlandssvenskar får uppleva. Ett ämne jag som Folktingets ordförande råkar ut för med jämna mellanrum.
Artikeln innehöll till exempel fakta från Justitieministeriet. Inom politiken blir man van att tåla kritik men jag blev överraskad över påhoppen och den kraftiga diskussion.
Det är oroväckande när påhopp normaliseras då de också görs av personer i samhället med tusentals följare.
Vi kan bättre, och som enskild riksdagsledamot försöker jag fundera om det finns mer jag kan göra.
Det är en farlig utveckling ifall vi inte vågar ta upp saker utan att behöva vara rädda för personliga påhopp och trakasserier.
Kritik och att ha en annan åsikt är okej, men hur du formulerar det är en annan sak.
Jag anser att det är värdefullt att höra andra synpunkter än min egen, det leder till att våra åsikter och lösningar utvecklas och blir bättre.
En sund diskussion för Finland framåt.
Inom SFP har vi också följt med hur debattkulturen utvecklats. Vi ser också allvarligt på läget inom regeringen. Finland behöver en handlingskraftig regering.
Regeringen är mer än ett regeringsprogram, och i juli satte vi ned foten eftersom diskussionerna kring en del av ministrarnas tidigare rasistiska skrivelser och sättet hur man hanterade dessa inte kan sopas under mattan.
Som ett litet parti är det inte enkelt att sätta ned foten och det finns många som hade velat se radikalare beslut av oss direkt. Men nu om någonsin gäller det att ha is i hatten.
Vi kan inte bara tänka på hur Finland utvecklas idag eller imorgon, utan vi behöver se flera år framåt.
Vi har ett ansvarsfullt uppdrag som kräver tid. Vi kommer att se över helheten och strävar alltid att dra slutsatser med Finlands bästa framför ögonen.