"En strejk är ju en vägran att arbeta – uttryckligen på arbetstid."
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Strejkrätten Först en definition. En baron är en person som har sitt land i förläning direkt av kungen.
Magna Charta Libertatum, eller det Stora Brevet om Friheter, som det egentligen heter, undertecknades år 1215 på en äng som uppges ha kallats Runnymede. Det var ett avtal mellan Kung Johan (utan land) av England, och 25 baroner, biskopar och abbotar.
I avtalet finns 63 punkter. Den kanske mest kända är punkt nr 39 där man slår fast följande:
"Ingen fri man får häktas, fängslas, berövas sina rättigheter eller tillgångar eller dömas till fredlöshet eller landsflykt eller på annat sätt ofredas eller förföljas annat än efter laga dom av sina jämlikar och enligt landets lag.”
Att fängsla folk och avhända dem deras egendom helt godtyckligt var en av många saker som kungen sysslat med tidigare, och som retat upp såväl högadeln (baronerna), som kyrkan.
Till saken hör att vardera avtalsparten bröt mot delar av avtalet efter att det hade slutits. Men bestämmelserna i avtalet med vissa förändringar – blev ändå i slutändan efter diverse oroligheter – gällande lag i England år 1297.
Det här nu med anledning av aktuella händelser i finländsk politik den senaste tiden.
Vi har också nu en Johan, som tydligen ska lära sig sin läxa på samma sätt som en Johan för drygt 700 år sedan.
Vår tids Johan dundrar i tidningen Uusi Suomi (7.10.2018) att lagstiftningen inte är någon förhandlingsfråga. Samma sak trodde Johan av år 1215. Men båda har nog fel.
Vår tids Johan som gärna hänvisar till grundlagen borde läsa den noggrannare. Där står nämligen också att alla ska var likvärdiga inför lagen.
Vilket nog betyder att man ska ha lika rätt oberoende av om man jobbar i ett företag med 5 anställda eller med 100 anställda.
Bloggaren Sakari Timonen behandlar händelserna i sin blogg (9.10.2018) under rubriken "Vartiainens inbördeskrig". Det drabbade Johan av år 1215 också, då han inte begrep att lagstiftning nog kan vara en förhandlingsfråga.
Sedan har vi en del andra ovetande, som föreslår att strejker inte ska tillåtas på arbetstid. Om man föreslår sådant så vet man ju inte vad en strejk är för något. En strejk är ju en vägran att arbeta – uttryckligen på arbetstid. De här ovetande anser att man ska lagstifta om saken.
Uppenbarligen också nu utan att förhandla. Strejkrätten är emellertid reglerad av internationella avtal, som Finland har godkänt.
Så hur har de här ovetande riktigt tänkt att det ska gå till? Ska man lämna de internationella avtalen? För övrigt: det var generalstrejken 1905 som medverkade till att Finland fick allmän och lika rösträtt år 1906. Vill man upphäva den också kanske?
Ingmar Forne