En smörgås till förrätt

Publicerad:

Vem har sagt att en macka inte kan fungera som en förrätt? Gör lite roligare smörgåsar till sommarens bjudningar med Foodlys recept. Alla recept är uträknade för två personer.

GETOST + PERSIKA

2 skivor surdegsbröd

100 g getost

1 msk honung

1 persika

1 msk skalade pistaschnötter

mynta

Rosta bröden.

Halvera persikan, ta bort kärnan och finhacka fruktköttet.

Skiva getosten i tjocka skivor. Hetta upp en stekpanna och stek getosten ett par minuter per sida tills den fått en vackert gyllene yta.

Fördela getosten mellan de rostade bröden. Ringla honungen över smörgåsarna och toppa med persika, pistagenötter och färsk mynta.

FETA + BJÖRNBÄR

2 skivor lantbröd

2 msk björnbärssylt

100 g feta

50 g björnbär

10 basilikablad

1 krm citronzest (yttersta skalet av en citron)

1 tsk olivolja

1 krm svartpeppar

1 krm flingsalt

Rosta bröden.

Bred sylten på brödskivorna och smula över av fetaosten.

Toppa bröden med färska björnbär, basilika, citronzest, olivolja, salt och peppar.

MOZZARELLA + TOMAT

2 skivor lantbröd

1 tsk olivolja

100 g mozzarella

10 körsbärstomater

1 krm flingsalt

1 krm grovmalen svartpeppar

1 msk mikrogrönt

1 msk finhackad basilika

Skiva körsbärstomaterna och mozzarellan.

Rosta bröden.

Ringa olivoljan över bröden och toppa med mozzarella, körsbärstomater, flingsalt, svartpeppar, mikrogrönt och basilika.

CHEDDAR + BLÅBÄR

2 skivor lantbröd

30 g stark cheddarost

2 msk fikonsylt

50 g blåbär

2 krm färsk timjan

1 tsk honung

Riv eller hyvla osten.

Värm ugnen till 200 grader.

Placera den hyvlade osten på brödskivorna och rosta på ugnens mellersta fals i 5 minuter tills osten börjat smälta.

Klicka fikonsylt på smörgåsarna och toppa med blåbär och färsk timjan. Ringla över av honungen.

CHEDDAR + GUACAMOLE

Guacamole

1 avokado

saften från 0,5 lime

1 krm chiliflingor

1 krm salt

1 krm grovmalen svartpeppar

(mera kryddor enligt egen smak)

2 skivor surdegsbröd

50 g riven cheddar

0,5 rödlök

5 st körsbärstomater

1 tsk olivolja

10 basilikablad

1 krm grovmalen svartpeppar

Gör guacamolen genom att skala avokadon och ta bort kärnan. Skala och finhacka vitlöken. Mosa sönder avokadon i en skål och pressa över saften från limen. Smaka av med chiliflingor, salt och peppar.

Rosta bröden och skiva tomaterna. Skala och fickhacka rödlöken

Bred guacamolen på de rostade brödskivorna och strö över av osten och den finhackade rödlöken.

Placera de skivade tomaterna på osten och ringla över av olivoljan. Toppa med basilika och svartpeppar.

GORGONZOLA + PLOMMON

2 skivor surdegsbröd

100 g gorgonzola dolce

2 skivor lufttorkad skinka

1 plommon

10 myntablad

1 tsk honung

Rosta bröden. Halvera plommonet, ta bort kärnan och skär plommonhalvorna i tunna skivor.

Bred gorgonzolan på brödet, placera skinkan på osten och rada upp plommonskivorna. Använd en gasbrännare för att lite bränna ytan på plommonen. Plommonen går även att steka i en testek smör ifall det inte finns en gasbrännare till hands.

Toppa med mynta och ringla över honungen.

GETOST + KÖRSBÄR

2 skivor lantbröd

100 g getost

50 g körsbär

1 tsk olivolja

1 tsk balsamico

1 krm flingsalt

5 färska basilikablad

Rosta bröden och skiva getosten.

Tvätta körsbären, skär på hälft och ta bort kärnan.

Placera getosten på de rostade bröden och ringla över av olivoljan. Toppa med körsbär, balsamico, flingsalt och basilika.

Fler recept och inspiration på foodly.fi

Sofie Sergelius

Publicerad: