UPPDATERAD: En person med replikavapen greps efter stor polisinsats i Pargas – helikoptrarnas närvaro något av en slump

Robert Tunturi
en bild på en helikopter som flyger helt mörklagd över ett skogsparti
Helikoptern cirklade i långa stunder över Tennby och Pargas under tisdagskvällen. Läsarbild.
Publicerad:

Polisen bekräftade tisdagskvällens stora polispådrag i Tennby i Pargas för ÅU på onsdagsmorgonen.

På tisdag kväll vid halv sjutiden fick polisen i sydvästra Finland ett uppdrag i Tennby i Pargas, där en beväpnad person enligt de första uppgifterna betedde sig hotfullt.

Enligt anmälan till polisen hotade personen också med att använda ett vapen.

Polisen skriver i sitt pressmeddelande att man alltid tar hot som involverar skjutvapen på allvar. Därför skickades flera polispatruller till platsen.

Ärendet utreddes på platsen och mannen som hade framfört hoten greps. Vapnet visade sig vara ett replikavapen och ingen var i konkret fara.

Polisen tillbakavisar rykten och felaktig information

I sociala och traditionella medier har det cirkulerat många olika påståenden och rykten om händelsen, som inte alla stämmer.

– Trots ryktena har ingen blivit knivhuggen och ingen har flytt in i skogen. Inga skott har avlossats. Det har inte heller funnits några militärpoliser eller andra myndigheter på plats, endast poliser från polisinrättningen i sydvästra Finland, varav några anlände till uppdraget med Gränsbevakningens helikopter, säger utredningsledaren, kriminalkommissarie Maria Sainio i polisens pressmeddelande.

Helikoptern användes eftersom poliser vid tidpunkten för händelsen deltog i en gemensam övningsdag med Gränsbevakningen.

Polisen har registrerat en brottsanmälan om våldsamt motstånd mot tjänsteman

Uppdaterad klockan 10:53, vapnet i fråga var ett replikavapen, inte ett airsoftvapen som polisen först skrev i sitt pressmeddelande.

Publicerad: