En pärla ur ÅU:s arkiv 2009: Mannen som är ett med naturen
Artikeln har publicerats i ÅU den 10 oktober 2009
Mustaschen må vara grå och linjerna kring ögonen ritade med djup penna, men steget är lätt där han skuttar över våta åkrar med ryggsäcken fylld av erfarenhet. Arno Kasvi fortsätter leva bland växter och djur, trots att han varit pensionär i en vecka. Fortsätter man med det man sysslat med hela livet får man ingen abstinens.
Kasvi bor än så länge kvar i vaktmästarbostaden i Botaniska trädgården på Runsala, där han drog in för 25 år sedan. Då blev han överträdgårdsmästare för Turun yliopistos trädgård.
Det ligger en evighet mellan då och nu om man tänker på vad trädgården var då och hur den ser ut i dag, då 40 000 personer årligen går in genom porten. Det mesta är Kasvis förtjänst. Envishet och en oefterhärmlig förmåga att prata omkull folk har varit hans verktyg, nyfikenhet och respekt för det gröna arvet hans ledstjärna.
– Man lär sig hela livet ut, säger han. Naturen ger oss varje år chans att födas på nytt.
Han har utsetts till Åbos positivaste, han har kallats en naturresurs och de gröna fingrarnas guru. Själv ser jag honom som ett grönt vandrande kärnkraftverk, man kan nästan ta på energimängderna han sprider.
Spjuvern tittar fram när han berättar om hur han tagit sticklingar, smugit till sig frön eller helt öppet importerat speciella arter.
– Man behöver en stor referenspark att ösa ur. Endast så lär man sig vad som fungerar. Precis som läkaren säger ’gör du si blir det bra, gör du så blir det inte bra’ så kan vi ge råd tack vare tillräckligt brett material.
Det började med avlagda konservburkar. Han, liksom hela brödraskaran, växte upp på barnhem på olika håll. Han var ännu i skolåldern då han hamnade i Savolax, där det fanns en stor trädgård. Tomatplantor och blommor inspirerade honom att själv plantera frön och skott i de tomma burkarna. Där började framtiden gro.
"Alla ville se den tokiga trädgårdsmästaren"
På 1960-talet flyttade han till Sverige. Första anhalt var Ulricehamn, en stor handelsträdgård med rosor, primula, bellis, orkidéer och krukväxter. Det var där hans svenska tog fart för att aldrig mera hejdas.
I dag är han lika känd från finlandssvenska radio- och tv-program som från finska. Duon Aagot Jung och Arno Kasvi blev legender i etern.
– Varje gång jag varit i radion hade vi upp till 200 fler besökare i botaniska trädgården följande dag. Alla kände till min röst, alla ville titta på den tokiga trädgårdsmästaren.
Örebro och Uppsala är andra stationer på hans svenska väg. Under den tiden hittade han sin äldre bror, gift trebarnsfar. I dag har han kontakt med alla sina brorsbarn. Ett av dem sitter som grön ledamot i Finlands riksdag.
Till sitt nya jobb i Uppsala körde han samma natt som Sverige gick över till högertrafik.
– Svenskarna hade tagit sitt förnuft till fånga och kröp fram i 30 km i timmen. Men jag hade bråttom, jag hade blivit osams med förmannen i Örebro. Jag var ung, vacker och fri. Bara husvagnen saknades. Så borde livet vara – fritt att lämna dem som inte gillar en.
Framtiden ser inte oväntat grön ut. Specialuppdragen haglar: blomsterguide, trädgårdskonsult, kolumnist – det är många som river i den karismatiska trädgårdsmästaren, som också medverkat i och själv gett ut böcker om trädgård och parker.
Han hör till det gamla garde som aldrig räknat timmar.
– Nu när jag måste börja bena ut pensionen från olika håll märker jag att jag slarvat.
Det sägs att människor som påtar i jorden är lyckligare och snällare än andra. Stämmer det?
– Hmm, kanske det. De får på nåt sätt bruk för sin kreativitet. Det är ett sätt att komma ut ur sig själv, inte minst i dag då många bor trångt – alla kan inte sitta och sticka strumpor.
Ser du på trädgårdsprogram i tv?
– Nej, dagens program är inte praktiskt inriktade. Det händer att de planterar växter i stora dekorativa krukor som fryser vid första köldknäpp. Ett vettigt program handlar om rådgivning, hur anpassa nya växter till urbaniserad omgivning. Finland är ju världens nordligaste trädgårds- och jordbruksland, det ställer speciella krav.
Har du någon dröm du ännu vill förverkliga?
– Ingen speciell. Jag vill att verksamheten här skall fortsätta, att den skall bubbla och samlingarna utökas. Botaniska trädgården är en opartisk rådgivare i en värld full av bulkvara.
Ditt namn skrivs ibland Arno, ibland Aarno. Vad heter du egentligen?
– Båda går bra. På finska kallas jag Aarno och på svenska Arno. I passet står det Aarno. För mig spelar det ingen roll. Disponenten där jag bodde i Sverige missuppfattade en gång mitt efternamn och skrev Casswi på dörrskylten. Så hette jag i femton år.
Kasvis efterträdare har ännu inte utsetts. T.f. överträdgårdsmästare är hortonom Simo Laine.
Trädgårdsråd. Den titeln fick Arno Kasvi år 2009. Hela hans liv präglas av det som växer och lever. Här stfitar han bekanstkap med Pinus Ponderosa, amerikansk tall med extremt långa barr. Det gula i bakgrunden är Sibirisk vide. Foto: Siv Skogman
Koreagran. De blåa kottarna är tyvärr också ekorrarnas favorit.
Arno Kasvi
Aktuell som: Nybliven pensionär, överträdgårdsmästare vid TY:s botaniska trädgård 1984–2009.
Född: 1941 i Bjärnå.
Familj: En massa djur (katter, fåglar, mårdhundar...)
Hobby: När något går på tok med det som växer kallar man på mig.
Utmärkelser: Bl.a. Åbo stads turism-Oscar, Åbos positivaste, årets trädgårdsmästare, trädgårdsråd
Favoritväxt: Det kan jag inte ha, jag måste se helheten.
Om 10 år: Det beror på hyran om jag kan bo kvar, annars blir det kanske Sverige.
Siv Skogman
LÄS OCKSÅ: