En internationell president i tiden – "det är ett val vi måste göra med stor eftertanke"

blå botten med vit text där det står ÅU debatt
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Presidentvalet. Finland står inför presidentval. Vi väljer den person som enligt grundlagen leder vår utrikespolitik i samråd med statsrådet och fungerar som överbefälhavare. Den person som i flera internationella sammanhang representerar vårt land och är vårt ansikte utåt.

Det är ett val vi måste göra med stor eftertanke.

Presidentvalet är långt ett personval. I dessa osäkra tider behöver Finland en president med bred politisk erfarenhet och djup kännedom om den globala scenen, dess organisationer, mekanismer, metoder och möjligheter. Vår president behöver ett personligt kontaktnät och social förmåga att upprätthålla och nyttja detta för Finlands bästa. Vi måste vara trygga med den person vi väljer.

Filosofie doktor, professor Alexander Stubb har varit utrikes-, utrikeshandels-, stats- och finansminister i över åtta år.

Lika länge var han medlem i regeringens och presidentens utrikes- och säkerhetspolitiska utskott. Han har varit folkvald i både riksdagen och EU-parlamentet. Han talar fem språk flytande och skulle vara den första finlandssvenska presidenten sedan Mannerheim .

Alex Stubb har under åren tydligt och modigt fört fram sina åsikter. Han hörde till dem, som tidigt och öppet stödde finländskt Natomedlemskap. Han besitter också den i politiken sällsynta förmågan att självkritiskt och öppet kunna granska sin egen verksamhet. Den som är stark nog i sig själv och vill lära för framtiden klarar av också detta.

Vi väljer alltid en president i tiden. Finland behöver nu en modern, välnätverkad internationell president som är både empatisk och tuff när det behövs och som jobbar för ett tryggt, öppet och inkluderande Finland med stark och konstruktiv roll i Nato.

Vi är övertygade om att den rätta personen, en liberal med klara värderingar och hjärtat på rätt ställe, är Alex Stubb.

Stefan Wallin Elli Flén Carl Olaf Homén Mikaela Ingberg Kaj Kunnas Hilkka Olkinuora Marcus Rantala Jutta Zilliacus

Publicerad: