Elli Flén besöker Pargas och berättar om Nepal: Biståndsarbetet behövs länge efter katastrofen
– De fem euro du ger i insamling för internationellt bistånd gör skillnad, det fick jag se i Nepal, säger kommunikationskonsulten Elli Flén.
Hon är i Stockholm på höstlov med sina barn när vi får en pratstund i telefon. Hon ska komma till Pargas på onsdag, i församlingshemmet mitt emot kyrkan talar hon över rubriken ”Kvinnor i krig och fred”– varför internationell hjälp gör skillnad.
Pargasbesöket gör hon i egenskap av ambassdör för Finska missionssällskapets insamling "Utjämning" och det var i den egenskapen hon besökte Nepal senaste påsk.
Ögonöppnande se att traumatiseringen finns kvar länge efter en katastrof
– Vi var i Katmandu och i Chitwans-distriktet, nära gränsen till Indien. Det som framförallt var en ögonöppnare för en finländare var hur stigmatiserande traumatiska händelser kan vara långt efteråt, och hur svårt det kan vara att jobba med sådana psykosociala problem i ett land där inte ens sjukvårdspersonalen har kunskapen om hur man ska möta psykolsociala problem som följer på ett trauma.
– Deras arbetsmetoder var desamma som för folk med mentala problem överlag, och de arbetsmetoderna var också sådana som vi kanske använde före krigstiden...
Psykosociala problem kräver annan form av bistånd och hjälp
Nu är det förstås inte avsiktligt sjukvårdspersonalen i Nepal inte hade lyckats ta sig an patienter med psykosociala problem på rätt sätt, understryker Flén.
Det handlar om deras kunskapsnivå, och hur oförberedd man är på att traumatiska händelser såsom i Nepals fall jordbävningar – eller krig och konflikter – sätter spår i folk väldigt länge efteråt.
En viktig roll för biståndsarbetet är uttryckligen att öka den lokala kompetensen.
– Vi är vana att tänka på bistånd i form av den akuta hjälpen, mat, filtar, tält, pengar. Men det jag fick se visade att hjälp behövs länge efteråt och att Finska missionssällskapet och andra organisationer tillsammans med lokala aktörer gör ett väldigt viktigt jobb.
– Missionssällskapet och de kyrkliga organisationerna har en viktig roll också för att de har stor erfarenhet av själavård och av att ta hand om mänskor i kris.
– Det allra starkaste intrycket fick jag av att se hur barnen kan bära de traumatiska händelserna med sig länge efteråt.
Församlingshemmet träff är öppen för envar
Elli Flén talar i Församlingshemmet i Pargas klockan 18 på onsdag i ett för alla öppet kvällsprogram.
Flén är politices magister från Åbo akademi och började sin yrkeskarriär som journalist på Vasabladet och på Yle. Hon har också jobbat som presschef på OSSE i Kosovo, informatör på Huvudstaben och tjänstgjort som fredsbevarare i Afghanistan och i Kosovo. Hon är premiärlöjtnant i reserven.