EIF vill att fotboll också ska vara ett alternativ då flickor väljer idrott
Fler pojkar än flickor spelar i EIF:s fotbollslag. En utmaning för EIF är att lyckas locka flera flickor att börja spela men även att hålla kvar de spelare de har i damlaget.
I EIF:s F12-13 lag spelar bland annat Ella Malmström , Enni Mattsson och Inez Nyholm . De har alla tre spelat fotboll i fem år.
– Jag började spela för att min pappa och farfar har spelat fotboll, säger Malmström.
Ville ha en egen sport
– Jag ville testa en ny sport och min bror spelar handboll och jag ville ha någon egen sport, därför valde jag fotboll, säger Mattsson.
– Både min pappa och min farmor har spelat fotboll och så spelar några av mina kompisar också, därför ville jag också spela fotboll, säger Nyholm.
Flickorna har alla varit nöjda med sitt grenval och säger att de fått många nya vänner genom fotbollen. Malmström berättar att deras lag ibland brukar gå på EIF:s herr- och damlags matcher.
– Det bästa är att man får ha roligt med en boll tillsammans med sina vänner, säger Malmström.
– Det är roligt att spela i lag med sina vänner, säger Nyholm.
Vill bli bättre än brorsan
Mattson ser fram emot att bli bättre än sin bror på fotboll. Och alla tre tjejer drömmer om att en dag få spela i landslaget.
– Jag ser upp till Zlatan inom fotbollen men också en spelare i EIF:s herrlag som är från Göteborg, men nu kommer jag inte ihåg vad han heter, säger Nyholm.
Tre gånger i veckan har flickorna träningar och under sommaren har de deltagit i Lojocup. Några kommande matcher vet de ännu inte om men de gissar att laget säkert spelar några matcher ännu under hösten.
– För flickjuniorer i EIF har antalet spelare varit stabilt under de senaste åren. Men om man jämför med antalet pojkar finns det absolut potential att öka antalet flickspelare. Föreningen arbetar aktivt och satsar på att öka intresset för sporten för flickor, säger Jukka Karjalainen , EIF:s verksamhetsledare.
Arbetar för att locka fler med
Karjalainen tror att den stora skillnaden beror på att det traditionellt uppfattas som att fotboll inte är det första valet för en flicka som vill börja med idrott.
– Andra alternativ som gymnastik, handboll eller ridning är kanske mera vanligt för flickor, men vi arbetar för att fotbollen också skulle locka. Fotboll passar alla och är en social sport där spelarna får bygga en laganda tillsammans och arbeta som ett lag, vilket är bra färdigheter för vem som helst, säger Karjalainen.
Synlighet ökar intresset
Karjalainen vågar inte säga om man kan se någon trend av att intresset skulle öka då Sveriges damlandslag haft fina framgångar den senaste tiden.
– Om det går bra för de finska landslagen kan intresset öka. Sporten får mera synlighet då lagen gör bra ifrån sig och därför kan flera få upp ögonen får sporten, säger Karjalainen.
EIF har tidigare haft ett damlag som spelat på en högre nivå, men på senare år har det blivit en svacka och man arbetar nu för att nå samma nivå som tidigare.
För tillfället spelar EIF:s damlag i tredje divisionen och hör till de bättre lagen där.
Svårt med studier på annan ort
En utmaning är att få ihop spelare i de äldre lagen då många spelare, både kvinnliga och manliga, väljer studier på annan ort.
– Vi hade tidigare ett F18-lag, men det fanns inte tillräckligt med spelare då många åkte iväg för att studera, säger Karjalainen.
– I damlaget har vi en grupp med väldigt fokuserade spelare, men inte så många spelare då flera är i fasen där de funderar på nästa steg i livet och många väljer att studera på andra orter.
Vanligtvis har damlaget tre träningar i veckan plus en match.
- Ekenäs är en bra fotbollsstad men under sommarsäsongen krockar damlagets matcher tyvärr med andra sommarevenemang och färre kommer och ser matcherna, vilket är synd. Många spelare sommarjobbar också vilket kan göra det klurigt att få många spelare med på träningarna, säger Hugo Henriques , tränare för EIF:s damlag och pojkarnas akademilag.
Älskar själva spelet
En av spelarna i EIF:s damlag är Catarina Lopes som spelat fotboll i över 20 år. Hon fungerar också som tränare för ett lag med flickor under 13 år och ett lag med pojkar under 12 år.
– Det jag älskar med fotboll är själva spelet. Och att förstå de olika positionerna och dynamiken i spelet så man får en djupare inblick i spelet, säger Lopes.
Lopes menar att man kan se vissa skillnader i intresset för fotboll bland flickor och pojkar. Hon tror främst att det beror på kulturskillnader.
Motiverade flickor
– Fotbollskulturen är mera riktad till pojkar än till flickor och pojkarna börjar tidigare med sporten. Flickor börjar ofta på grund av att någon kompis spelar. Flickorna är mera motiverade, men de är få och det är ett viktigt jobb för föreningen att locka flera flickor att börja spela, säger Lopes.
Ett exempel är att få flickorna med och se på matcherna så att de förstår spelet bättre och får en uppskattning för spelet, berättar Lopes. De brukar försöka samla grupper från de yngre flicklagen för att se på damlagets matcher.
– Vi försöker också under träningarna träna fotboll på olika sätt, för att visa att man kan träna också genom fysiska övningar eller lekar med bollen så att man blir van att handskas med en boll, säger Lopes.
Skillnaderna minskar
Henriques menar att det finns skillnader i spelet beroende på om det är män eller kvinnor som spelar, men att kulturen sakta börjar att ändras och skillnaderna minska.
– Männens spel tenderar vara mera aggressivt och har mera fart. De kvinnliga spelarna är mer fokuserade på detaljerna i spelet, säger Henriques.