Domstol slår fast: RP-yhtiöt måste visst bygga staket runt nedsmutsad tomt på Kraftgatan

Monica Forssell
En grävmaskin och en hög med telegelstenar i förgrunden.
Kraftgatan finns i det gamla industriområdet i Österås som i framtiden ska bli bostäder och kontor. RP-yhtiöt som äger den nedsmutsade tomten på Kraftgatan 15-17 är inblandat i också andra tvister i Åbo.
Publicerad:

En liten delseger åt Åbo stad i bråket om den nedsmutsade tomten på Kraftgatan i Österås – men också en liten delseger åt RP-yhtiöt som i och med ett färskt domslut får mera tid på sig att riva och snygga upp på ökända Kraftgatan.

RP-yhtiöts styrelse består av fastighetsmogulen Raimo Puolimatka. Samma bolag är inblandat i bland annat tvisten om de förfallna trähusen i Kaskisbacken och ett bråk som gäller renoveringen av fuktskadade lägenheter i Forum.

Långt bråk på gång

Bråket om Kraftgatan 15-17 i stadsdelen Österås har pågått redan en längre tid. Först bråkade man om vem som skulle undersöka hur nedsmutsad tomten egentligen är och vem som skulle betala för undersökningarna. Nu bråkar man om vem som ska se till att obehöriga inte vistas på tomten och att det snyggas upp i området.

Åbo stads bygg- och miljötillståndsnämnd beordrade i oktober i fjol RP-yhtiöt att resa ett staket runt tomten på Kraftgatan 15 samt riva en och snygga upp området. Det har brunnit flera gånger på den aktuella tomten.

Som tidsfrist gav man tre månader och slog fast att verkställandet av staket, rivning och uppsnyggning bör ske trots att beslutet inte ännu skulle ha vunnit laga kraft.

Ur RP-yhtiöts besvär framgår att man anser att stadens direktiv varit oklara och att tre månader är en för kort tid.

Staden fick rätt - men delvis fick också RP-yhtiöt det

RP-yhtiöt överklagade till Åbo förvaltningsdomstol och nu har domstolen förkastat besväret.

Domstolen ger ändå RP-yhtiöt rätt i att rivandet och uppsnyggningen av tomten inte behövde ske förrän beslutet vunnit laga kraft. Förvaltningsdomstolen ger nu RP-yhtiöt tid till den 8 maj att riva den brandhärjade byggnaden och snygga upp.

Om RP-yhtiöt överklagar också det här beslutet, den här gången till Högsta förvaltningsdomstolen, kan rivandet och uppsnyggningen igen komma att skjutas upp.

RP-yhtiöts krav på ersättningar för rättegångskostnader förkastas.

Åbo stad har planer på att förvandla det gamla industriområdet i Österås till ett område med bostäder och kontor. På den aktuella tomten i hörnet av Kraftgatan och Tieragatan har man hittat bland annat tungmetaller, oljekolväten, olika oljeföreningar, PAH-föreningar, flyktiga organiska föreningar (VOC), kolväten och cyanid.

Webbchef, reporter
Publicerad: