Djurskyddsrådgivare: Inte lätt att hitta bra hem åt kattungar

Mys i trädgården. Eija Lindell hoppas att kattungen Milli ska få komma till ett bra hem. Foto: Adrienne Westerback.
Publicerad:

Efterfrågan på Eija Lindells kattunge var stor då hon lade ut den till salu på Facebook.

Allt som allt fick Pargasbon Lindell in femton förfrågningar på bara tre dagar och medger att hon överraskades av det stora intresset.

Katten Molli fyller snart två år och kullen hon födde var hennes första.

Av de tre kattungarna överlevde däremot bara en, som Lindell döpt till Milli.

– Jag har förstått att den första födseln kan vara litet extra tuff för mamman och hon är nog inte riktigt sig själv ännu heller, säger Lindell.

Födseln räckte åtminstone sex timmar och kattungen Milli föddes som den mellersta, medan de andra två antagligen var döda redan innan de kom ut.

Lindell tyckte att de två andra ungarna såg litet annorlunda ut och att de dessutom var en aning större än Milli. Hon surfade därför runt på internet i ett försök att ta reda på vad det kunde bero på.

– Där stod det att det inte är ovanligt att honan kan bära ungar från två olika hanar på samma gång, säger hon.

– Först trodde jag inte på det men det stod också att om ungarna blir för länge i magen – vilket två av dem kanske blev medan de väntade på att Milli skulle utvecklas klart – så kan de dö.

Lindell har hittat en ny potentiell familj till Milli. Familjen har redan bekantat sig med henne.

– Mina önskemål har varit att de som köper henne ska bo i egnahemshus så att hon kan röra sig utomhus eftersom jag inte vill att hon blir en innekatt, menar Lindell.

– Sedan är det ju också önskvärt att de är vana med djur och så skulle det vara roligt att ha möjligheten att höra hur Milli har det ibland.

Taru Säteri, ordförande och djurskyddsrådgivare på Åbo Djurskyddsförening, menar att det så gott som alltid är en ganska stor efterfrågan på katter, särskilt i städerna.

– Det är sällan ett problem att hitta köpare, men däremot är det en större utmaning att faktiskt hitta ett bra hem åt katten, säger hon.

Säteri rekommenderar därmed de som vill sälja sina kattungar att stämma träff med köparen och intervjua hen om boende och levnadsvanor.

Det är lätt hänt att katter köps då de är billiga men att man sedan inte har räknat med all den skötsel som djuret kräver.

– Det är till exempel inte ovanligt att ägaren tröttnar, sköter om katten ganska dåligt eller till och med släpper ut den i naturen så att den ska rymma, menar Säteri.

Hon önskar att de som skaffar katter ser till att vaccinera dem och sköta om dem så att också kommande kattungar få vara friska och välmående.

Vid hittedjursmottagningen i Axxell Brusaby på Kimitoön tar man emot hittedjur från Salo och Kimitoön.

För tillfället är det ganska lugnt på mottagningen och åtgången av de djur som de haft där har varit bra. De gånger det varit ”fullt hus” har det funnits 10–15 katter hos dem.

Djurskötare Ida Tallqvist instämmer med Taru Säteri och menar att det inte är svårt att hitta hem åt katterna som kommer till dem.

– Efterfrågan är nog inte mycket större än vanligt just nu men visst ringer det ganska många och hör sig för, säger hon.

Det är främst kattungar som är populära, men det beror också väldigt mycket på katterna själva om de blir köpta eller inte.

– Är de exempelvis väldigt keliga och sällskapliga så är intresset nog större, menar Tallqvist.

Beträffande Eija Lindells fall och de tre kattungarnas olika storlek menar Tallqvist att det definitivt är möjligt att två olika hanar kunnat befrukta honan.

Men hon understryker också att det ändå måste ske under samma löptid som enbart varar några dagar.

– Däremot är det inte alls ovanligt att kattungar ur samma kull kan variera i storlek, säger hon.

Adrienne Westerback

Publicerad: