Djur behöver grundläggande rättigheter

kvinna med längre hår och mönstrad blus
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Juridiskt sett har vi mer djurskyddslagstiftning än någonsin, både på EU-nivå och nationell nivå, samtidigt som vi förstör, dödar, avlar och föder upp mer än någonsin.

Så här säger Birgitta Wahlberg, Finlands djurrättsjuristers ordförande, i en morgonsändning (01.08.2023, MTV).

Wahlberg påstår också att vi orsakar mer lidande, både till djur och till oss själva. Djur är kännande och medvetna individer med många olika känslor och beteenden. Detta borde få oss att reagera.

Klimatförändringen, biodiversitetsförlust och pandemier är dessutom hot som uppmanar människan att förändra vårt förhållningssätt till djur.

Hur vi behandlar icke-mänskliga arter är också avgörande för allas framtid.

Just nu pågår slutspurten av medborgarinitiativet som kräver att djurens grundläggande rättigheter skrivs in i grundlagen (fi. Eläinten oikeudet perustuslakiin).

Initiativet har hittills uppnått över 40 000 underskrifter. Det behövs 50 000 underskrifter för ett medborgarinitiativ att behandlas av riksdagen.

Lagförslaget, som har skrivits och bearbetats av Finlands djurrättsjurister (fi. Suomen eläinoikeusjuristit), baserar sig på att alla djur är individer vars grundläggande rättigheter och behov bör respekteras fullständigt.

Förslaget innehåller fem paragrafer: skydd av djur, skydd av djurens grundläggande rättigheter, vilda djurs grundläggande rättigheter, grundläggande rättigheter för djur som är beroende av mänsklig vård och förbud mot avel av djur.

Initiativet är genomtänkt och välgjort: det finns ingående förklaringar till varje paragraf.

Varför behöver djur grundläggande rättigheter? Den nuvarande finländska lagstiftningen kräver att djurs välmående tas hand om, men djurens rättigheter skyddas inte i grundlagen.

I praktiken är djurens välbefinnande underordnat människornas förmåga att använda djur.

Grundläggande mänskliga rättigheter åsidosätter i allmänhet lagar som är utformade för att skydda djur.

Detta lagförslag erbjuder en lösning på denna obalans genom att införa grundläggande rättigheter för djur, såsom rätten till liv och rätten att vara fri från smärta och rädsla orsakad av människor.

Lagförslaget utgår från olika principer: nödvändighetsprincipen, proportionalitetsprincipen och försiktighetsprincipen.

Inskränkningar i djurs grundläggande rättigheter får endast göras om de är nödvändiga för att skydda människors eller djurs grundläggande rättigheter (nödvändighetsprincipen).

Begränsningar måste vara så begränsade som möjligt i förhållande till det eftersträvade målet (proportionalitetsprincipen), får endast begränsas för att skydda människors eller djurs grundläggande rättigheter och måste respektera kärnan i djurs grundläggande rättigheter.

Försiktighetsprincipen innebär att alla djur antas vara kännande om inte annat kan visas.

Finlands djurrättsjurister arbetar för att ge djuren en starkare och mer rättvis roll i vårt samhälle.

Alla former av förtryck är sammankopplade, och det är viktigt att vi gör det vi kan för att minimera lidande.

Att ge icke-mänskliga djur grundläggande rättigheter tar inte bort någonting från människan. Det skulle däremot möjliggöra en respektfull och trygg samexistens.

Vi måste inse att vi inte är de enda på denna jord. Vi måste inse att vi inte kan behandla andra arter hur som helst.

Här kan du läsa fler kolumner av Emma Andersson.

Fil.kand., magisterstuderande i statskunskap
Publicerad: