Diskutera god vård på svenska under Svenska veckan i Åbo

Carina Holm
rullstolar och sjukhusbrits i ett hörn
Diskutera svenskan i vården under Svenska veckan i november i Åbo.
Publicerad:

På torsdag den 7 november ordnas en föreläsningskväll om olika aspekter av vård på svenska i Åbo och Åboland. Evenemanget är en del av Svenska veckan och ordnas i Yrjö Alanen-salen, Kompassjukhuset, Kinakvarngatan 13, Åbo klockan 18–19.30.

Det är välfärdsområdet i Egentliga Finland, Varha och enheten för tvåspråkig service och kommunikation som ordnar föreläsningskvällen, som beskrivs som både informativ och inspirerande.

Många experter medverkar

Direktören för tvåspråkig service, Karin Simola ska tala om Varha som tvåspråkigt välfärdsområde, medan koordinatorn för tvåspråkig service Bettina Aaltonen talar om Varhas språkprogram.

Professorn Camilla Lindholm, Helsingfors universitet, talar om hur det är när orden fattas oss, det vill säga om demens, språk och kommunikation.

Professor Sakari Suominen, Åbo universitet, ska tala om hälsoskillnader mellan finsk- och svenskspråkiga i Finland, medan specialistläkaren Katri Lahti, Varha, talar om hur den svenskspråkiga vården inom ÅUCS ungdomspsykiatri utvecklas.

Också specialforskaren Eveliina Tolvanen, Nordiska språk, Åbo universitet medverkar. Hon talar om skyltar på svenska, som en del av den tvåspråkiga servicen.

Det blir en kort paneldiskussion där publiken får ställa frågor.

Moderator är kommunikationsexperten Nadine Karell, Varha.

Publicerad: