Diskussionen om vindkraften på Kimitoön gav inget nytt
Under måndagen samlades politiker, sakkunniga och tjänstemän på Kimitoön för att diskutera frågan om vindkraftsparken i Nordanå-Lövböle. Det var kommundirektör Anneli Pahta som sammankallade mötet.
Med på mötet var även juristen Susanna Ijäs som fått i uppgift att reda ut huruvida den bullermodellering som gjorts är tillräcklig.
-- Syftet med mötet var att gå igenom planläggningsprocessen, beslutet och hur tjänstemännen nu går vidare med ärendet, säger Pahta.
Oklart hur det blir med bullerutredningen
Det som klargjordes under diskussionen var att situationen är ytterst komplicerad, något som man redan var medveten om.
– Diskussionen var riktigt bra men inget banbrytande sades, summerar Wilhelm Liljeqvist (SFP) mötet.
Nästa beslut i processen fattas av tekniska nämnden, men innan det ska kommunens tjänstemän bereda ärendet.
Huruvida det ordnas en andra bullerutredning eller inte är fortsättningsvis oklart.
Mötet bojkottades
Måndagens möte har fått utstå kritik från politiker från Fri Samverkan, Socialdemokraterna och Vänsterförbundet.
Medlemmarna i partiernas fullmäktigegrupper skickade under söndagen ut ett pressmeddelande där de meddelade att de kommer bojkotta mötet eftersom de upplever det som onödigt.
I maj beslöt Kimitoöns kommunstyrelse att delgeneralplanen för vindkraftsparken i Nordanå-Lövböle remitteras för ny beredning och medlemmarna i fullmäktigegrupperna skriver i pressmeddelandet att demokratiskt fattade, laga kraft vunna beslut inte behöver diskuteras.
– För mig är det inte frågan om vindkraft, för jag är positivt inställd till vindkraft, för mig är det mer en fråga om att hålla fast i det man kommit överens om, säger Tomy Wass (VF).
Kritiska till SFP
Enligt Pahta var syftet med mötet inte att fatta några nya beslut utan endast klargöra sådant som varit oklart gällande det tidigare beslutet.
Såväl Wass som Friman upplever emellertid att det underliggande motivet är att få det tidigare beslutet ändrat.
– Jag ser ingen orsak att ta in någon utomstående men om SFP förlorar en omröstning på fyra år så behövs det tydligen genast ett möte, säger Rune Friman (FS).
– Jag tycker det är ganska dålig stil att de som blivit i minoritet bakvägen försöka få omkull beslut som fattats, säger Wass.
Fullmäktige enda som kan stoppa vindkraften
Wilhelm Liljeqvist (SFP) hör till de politiker som deltog i måndagens möte och han förundras av att så många politiker valde att inte delta.
– Enligt mig handlar det här om att man inte vill fatta något beslut utan endast vill förhala. Om man inte vill ha vindkraft så är det enda man kan göra att ta saken till fullmäktige, säger Liljeqvist.
– Det jag inte förstår är varför någon, oberoende av politisk åskådning, tackar nej till information. Det kan te sig lite lustigt, fyller han i.