Diagnos: Nostalgi
Kunskapskabarén är vetenskapsteater där klokskap från Åbo Akademi möter dårskap representerad av improvisatörer från Åbo Svenska Teater under åtta unika krogshower under temat Konsten att vara människa. Här reflekterar några ÅST-anställda över vad de lärt sig och vad de känt under den senaste föreställningen.
Dags för en ny infallsvinkel på temat Konsten att vara människa. Alla kan vi den konsten, men är allt vi gör och inte gör självklart?
Docenten i folkloristik på ÅA Blanka Henriksson berättade att nostalgi mellan 1600–1800-talet klassificerades som en sjukdom. Det handlade om en sjuklig hemlängtan som man till och med kunde dö av. Symptomen var till exempel hög feber, hjärtklappning, magont och svimningsanfall. Botemedel fanns inte.
Senare har nostalgi övergått till att betyda vemod efter något man inte kan få tillbaka, till exempel den oskuldsfulla barndomen. Nostalgi var också synonymt med trånsjuka, en stark och tärande längtan till något gammalt, något från förr i tiden.
Nostalgi, eller lengton (längton) kunde också få ekonomiska följder. En nyinköpt ko kunde ha hemlängtan och sluta äta, då gav den inte så mycket mjölk. En ny piga kunde ha sådan hemlängtan att hon inte jobbade bra. Inom folkmedicinen fanns det botemedel mot hemlängtan.
Man kunde ta med sig tre kolbitar från sin egen spis när man flyttade och lägga dem i sitt nya hems spis för att bota sin hemlängtan. Tänk på ordspråket "Egen härd är guld värd”.
Improvisatörerna tog sig an temat och vi fick bland annat höra att en grep kan ha hemlängtan, en piga grät och kved av olika fysiska besvär tills bonden stack en nål i hennes bröst, vi fick en nostalgisk resa till Amerika ombord på en ångbåt med en närmast hysterisk sång om trängtan.
När Henriksson berättade om DDR-nostalgi, även benämnd ostalgi, fick improvisatörerna i uppgift av publiken att placera en sketch i Vilda Östern men en babushka involverad.
Det blev en salig blandning av babushka och matushka och tre genrer följde på varandra: skräck, romans och musikal. Publiken vred sig av skratt! Musikern Kari Mäkirantas enastående impromusik ger hela showen sin stämning.
Publiken ställde många intressanta frågor till kvällens föreläsare.
Bland annat fick vi veta att motsatsen till nostalgi, “det var bättre förr", skulle vara utopistiska drömmar, vi blickar in i framtiden “det blir bättre sen”. Det är tydligen svårt att vara i nuet. Min egen reflektion är: tänk om vi skulle fokusera på nuet. Det är bättre/bäst just nu!
Kunskapskabarén
- I konceptet ingår att vetenskap och improvisation fusioneras.
- Fredrik Nilsson, professor i etnologi vid ÅA föreläste i ca 5 minuters sjok om temat Lustfyllt! – en mardrömslik föreställning om (ha)begär.
- ÅST:s improvisatörer Daniela Franzell, Samuel Karlsson och Jerry Wahlforss tog sig an temat på sitt sätt.
- På scenen också musikern Kari Mäkiranta och konferenciern Magnus Nylander.
Del 5 av 8
26.10 på Tiljan vid ÅST.
Blanka Henriksson docent i folkloristik vid ÅA föreläste i ca 5 minuters sjok om temat Smärtsamt! – en nostalgisk föreställning om (då)tid.