Reportage

Det var glada miner på inspelningen av serien om Nokia – serien har delvis spelats in i Åbo

Publicerad:
Julia Lönnfeldt
Serieinspelning ute på ett berg i skärgården
Regissören Maarit Lalli ser till att bilden blir bra på den lilla skärmen till höger.

På ön Kakskerta strax utanför Åbo ligger herrgården Brinkhall. Vanligtvis kan man ta del av guidade turer eller njuta av gårdens sommarkafé, men de senaste dagarna har platsen varit stängd för allmänheten.

Tom är herrgården ändå inte, det svärmar av folk som målmedvetet springer av och ann för att utföra sitt arbete. En serieinspelning är på gång.

Produktionen har spenderat tre dagar vid Brinkhall. Herrgården är med i serien: Made In Finland – en berättelse om Nokia. Byggnaderna är från 1793 och den nyklassiska gustavianska stilen syns tydligt. Det är raka linjer, enkelhet, symmetri och dekorationer inspirerade av antiken som genomsyrar stället.

Brinkhall herrgård med lyftkranar utanför
Brinkhall används som en av inspelningsplatserna i serien.

Utanför huset slingrar sladdar huller och buller. Det är ett organiserat kaos. Två liftar med varsitt strålkastarljus står parkerade utanför eftersom det behövs mer ljus inne i den trånga, dunkla huvudbyggnaden när det ska filmas.

– Varsågoda, säger regissören Maarit Lalli och med ens dör sorlet av människor ut.

Skådespelarna Sampo Sarkola, Dennis Nylund, Niina Nurminen, Timo Tuominen och Elmer Bäck framför en scen inne i huvudbyggnadens andra våning.

– Tack, säger Lalli när scenen är klar och stämningen förändras totalt.

Skådespelarnas eleganta klädsel från sent 1980-tal krockar med de mörkklädda ljud- och ljustekniker, kameramän och assistenter som rusar fram över scenen. Regissören gestikulerar vilt medan hon förklarar något för skådespelarna.

I det trånga utrymmet har stora kameror och en kameravagn trängts in och mellan tagningar byts kameror och annan teknik ut.

Julia Lönnfeldt
Inspelning inne i Brinkhalls huvudbyggnad. Skådespelare och kameramän springer huller om buller.
Mellan tagningarna är produktionen i full gång.

Alla har sin egen uppgift, alla vet vad de ska göra.

Efter ett par minuter fortsätter tagningen och det råder absolut tystnad bland åskådarna och produktionen igen. Exekutiva producenten Minna Haapkylä har varit nöjd över hur inspelningen framskridit.

– Det har regnat när det ska regna, och varit soligt när det ska vara soligt, säger Haapkylä leende.

Hon belyser även teamet som jobbar hårt i kulisserna. Medan skådespelarna tar lunchpaus jobbar det tekniska teamet med full fart. Liftar och strålkastare flyttas, stegar bärs omkring och allt görs klart till nästa scen.

Brinkhall i scener både utomhus och inomhus

Nästa scen filmas utomhus på ett berg, några hundra meter från gården. Det är av den finlandssvenska skådespelaren Sampo Sarkola som är med i tagningen. Han spelar Jorma Ollila, koncernchef för Nokia 1992–2000. Sarkola blev indragen i projektet då regissören Lalli ringde honom.

– Serien är sevärd eftersom Nokias saga betytt så mycket för Finland. Det är nationella känslor som ekonomiska inblandade, säger Sarkola.

Man sitter på bänk och stirrar rakt in i kameran.
Sampo Sarkola spelar koncernchefen Jorma Ollila.

2001 blev Sarkola utexaminerad från teaterhögskolan och har sedan dess varit aktiv i branschen. Då han inte skådespelar är han familjefar, för tillfället på Åland, där han och hans familj är sommargäster. Annars bor han i Helsingfors. Under inspelningen har han och produktionen varit i Uleåborg, Helsingfors, Salo och Åbo.

Åbo bra inspelnings stad

– Inspelningarna i Åbo har varit bra, vädret är på vår sida och det är en trevlig stad, säger Sarkola.

Tiina Pesonen, producent, är också nöjd med Åbo som inspelnings stad.

– Här är det lätt att filma, det är en stor-liten stad. Stor så att det finns tillräckligt med resurser, men liten så det möjligheter att exempelvis stänga av gator ifall det behövs, säger Pesonen.

Herrgården Brinkhall ägs av Stiftelsen för Kulturarvet i Finland. Brinkhall är en aktiv kulturplats, och inte ett museum och därför passade det bra att filma just där. Scener ur TV-serien Hovimäki och filmen Varghyndan (Käsky) har även filmats där.

Julia Lönnfeldt
Inspelning utomhus i skärgården på ett berg.
Sampo Sarkola gör sig redo för att påbörja nästa scen.

Efter scenen utomhus med Sarkola försvinner produktionen lika snabbt som de kommit. Nya tagningar väntar. Det huvudsakliga filmandet avslutas på tisdag och serien släpps nästa vår via medieföretaget C More.

Publicerad: