Det har varit en dundersommar – i alla fall när det gäller besöksantal och evenemang i Åbo centrum

En svartvit bild på en kvinna.
Hanna Sjöbring
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Vi Åbobor har fått njuta av internationella vindar när de stora segelfartygen fyllde Aura å, vi har fått besöka otaliga festivaler och härliga uteserveringar, bevittna full fart och handel på det nyrenoverade salutorget och kika på sportevenemang vid åstranden.

Alla dessa evenemang bidrar till livskraften för hela staden. Utöver livligt kulturutbud för oss Åbobor, drar evenemang till sig besökare från närkommuner och utlandet som i sin tur stimulerar den lokala ekonomin på flera sätt:

• Social utveckling: Mångfalden av evenemang, inklusive musik, kultur, konst och idrott berikar det sociala livet, och bidrar samtidigt till att centrumområdet blir mer attraktivt och dynamiskt för oss invånare.

• Fler besökare: Evenemang lockar både lokalbefolkning och turister till centrum i mycket större mängder än vanliga dagar. Särskilt viktigt nu i dessa ”distansarbetets tider”, när vi kan ha tappat naturliga anledningar att besöka centrum dagligen.

• Ekonomisk tillväxt: Besökare spenderar pengar på hotell, restauranger, butiker och andra tjänster, vilket direkt gynnar lokala företag och bidrar till ekonomisk återhämtning.

• Exponering: Framgångsrika evenemang kan sätta Åbo på kartan, vilket kan leda till framtida besök eller till och med inflyttning. Tänk till exempel vilket lyft förra årets Michelin-gala hade för vår lokala matkultur och ökat intresse i fina restauranger i närområdet. Det är just det som en livlig stad behöver: fler invånare och dynamiska företag.

• Gemenskap: Evenemang kan även skapa en känsla av samhörighet bland invånarna, vilket i sig bidrar till stadens behållningskraft. Vi vill såklart hålla fast dem som redan bosatt sig här.

• Investeringar: En livlig stad som regelbundet arrangerar framgångsrika evenemang kan locka nya investeringar och företagare, vilket ytterligare bidrar till den långsiktiga livskraften.

Enligt en ny rapport från Nortecon är Åbo på rätt väg för att bli Finlands mest livskraftiga stadscentrum, även utanför sommarsäsongen.

Livskraftighetsindexet visar nämligen att antalet besökare har ökat avsevärt under de senaste åren. År 2023 var antalet besökare i centrum 22,4 miljoner, vilket är 6 procent fler än 2022.

Tillväxten har fortsatt sedan pandemiåren med en ökning på över 20 procent, vilket visar att centrumområdet har återhämtat sig inte bara från coronatider men också från stora förbättringar på infrastruktur och renoveringar runt torgkvarteret.

Även om stadsutvecklingsprojekt och evenemang kan störa trafiken och ordningen en kort tidsperiod, bultar centrums hjärta igen. Genom att utvecklingsområdet nu har flyttat mot åstranden, kommer nya musikhuset och visioner av större vistelseytor skapa ett helt nytt område för olika verksamheter också vid åstranden.

Med tiden kommer det förhoppningsvis att leverera ännu mer livskraft för framtidens Åbo.

Hanna Sjöbring
Publicerad: