"Det enda som kan rädda situationen är en ökad satsning på kärnkraft"
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Elpriset. ÅU innehöll 9.1.2024 två mycket väsentliga skriverier om vår livsviktiga tillgång på elektricitet.
Susanna Landor lyfter i sin ledare fint fram grundproblematiken, det vill säga att vi behöver tillräckligt med elenergi och dessutom konstant hela tiden, inte bara när det blåser och solen skiner. I detta nu räcker vår egen produktionskapacitet inte till och vi är beroende av import vilket är både dyrt och framför allt riskfyllt.
Jarl Ahlbeck , en av våra experter på energilösningar, går i sin insändare mera in på viktiga tekniska sanningar som verkar vara väldigt obekanta för den stora allmänheten och tyvärr också för många av våra politiker.
Trafiken ska elektrifieras, vår industri ska snurra på.
Vi behöver belysning och informationsöverföring.
Våra hus och hem ska värmas och i framtiden mer och mera kylas sommartid. Oljepannor ersätts med jordvärme och värmepumpar, vilket ju i själva verket är en sofistikerad form av elvärme.
Våra egna bränsletillgångar, dvs. ved och torv, som kan ge både el och värme ifrågasätts mer och mer. Vattenkraften har mycket begränsade utbyggnadsmöjligheter och säges dessutom spoliera naturvärden och hota artrikedom.
Det enda som, enligt min mening, kan rädda situationen är en ökad satsning på kärnkraft baserad elproduktion. (Samtidigt bör man också studera möjligheterna till att producera fjärrvärme med hjälp av kärnreaktorer.)
Kärnkraft är något som vi har haft redan i snart 50 år och den har på det hela taget fungerat utmärkt och mycket säkert. Det stora beslutet togs – som tur är – redan på 1960-talet och det innebär att vi egentligen för all framtid är beroende av infrastruktur gällande kärnavfallslagring, upprätthållande av kärnkraftsrelaterad kunskap, etc.
Detta bör man inse och utnyttja ty det löser våra framtida elförsörjningsproblem.
Kärnkraft baserad kunskap ger också väl behövliga businessmöjligheter i en värld där man allt tydligare går in för en fossilfri framtid.
En tillräcklig tillgång på tillräckligt förmånlig elenergi är livsviktig och dessutom löser väldigt många problem och bidrar till en grönare värld ifall den kan produceras med minimala utsläpp.
Henrik Halonen
Diplomingenjör