Det bjuds på biblioteksfika med tjänstemän hela hösten i Pargas
Projektet invånardialog ska testa nya metoder för Pargasbor att få sin röst hörd och att påverka beslutsfattandet.
Under hösten kommer flera av stadens tjänstemän från olika sektorer att delta i en timme långa fikastunder i biblioteken i Pargas. Meningen är att invånarna under avslappnade former får möjlighet att träffa tjänstemän, diskutera och ställa frågor till dem. Dessutom vill man lyfta fram just biblioteken som en mötesplats och träffpunkt för olika aktörer i staden.
Det är Anne Pelkonen, själv sociolog till utbildningen, som håller i trådarna för projektet som inleddes redan i april med förarbete och pågår fram till slutet av 2023. Regionförvaltningsverket i Egentliga Finland beviljade biblioteket i Pargas bidrag för projektet.
Ingen rusning ännu i tisdags
Ledande byggnadsinspektör Sanna Simonen från byggnadstillsynen var först ut i Pargasbiblioteket i tisdags kväll – och det är också från byggnadstillsynen och planläggningen som flest tjänstemän anmält sig.
– Jag ser den här typen av projekt enbart som en positiv sak och var väl den första från avdelningen som anmälde mig. Vi har också själva försökt ordna liknande tillfällen och träffa invånare nu som då, säger hon.
Någon större rusning är det inte till kaffebordet, där det också dukats fram kanelbullar och te. Redaktören får ensam snacka med Pelkonen och Simonen en god stund innan den första besökaren dyker upp. Då är det främst planläggningsfrågor som intresserar, vilket inte direkt är Simonens område – men hon lovar föra hälsningarna vidare.
– Då vi själva ordnat liknande träffar är det oftast saker som rör den egna fastigheten som intresserar. På stuggästernas forum som vi ordnar har särskilt avloppsvattenfrågor hört till de som folk varit mest intresserade av. Den nya markanvändnings- och byggnadslagen som ska träda i kraft 2024 har åtminstone inte ännu varit så mycket på tapeten, säger Simonen.
Biblioteksfika hösten 2022
Pargas
13 oktober, byggnadsinspektör Kenneth Koskinen 10–11
20 oktober, näringslivschef Tomas Eklund 10–11
25 oktober, fastighetschef Seppo Pihl 17.30–18.30
27 oktober, markanvändningsingenjör Peter Lindgren & lantmäterisekreterare Anette Jalonen & GIS-ansvarig Frida Ringwall 10–11
1 november, utbildningscheferna Ulrika Lundberg & Katriina Sulonen 17.30–18.30
3 november, tf. miljövårdschef Petri Huovila & granskningsingenjör Hanna Salwa 10–11
Nagu
12 oktober, byggnadsinspektör Markus Östman 17.30–18.30
2 november, utbildningscheferna Ulrika Lundberg & Katriina Sulonen 17.30–18.30
Korpo
13 oktober, byggnadsinspektör Joakim Nyström & planläggningsarkitekt Pasi Hyvärilä 10–11
20 oktober, tf. miljövårdschef Petri Huovila & projektarbetare Olli-Jaakko Latva-Mäenpää, 10–11
3 november, teknisk chef Jonas Nylund & stadsgeodet Daniel Backman 10–11
8 november, utbildningscheferna Ulrika Lundberg & Katriina Sulonen 17.30–18.30
17 november, näringslivschef Tomas Eklund 10–11
Houtskär
24 oktober, granskningsingenjör Greger Brinkén 17.30–18.30
31 oktober, näringslivschef Tomas Eklund 17.30–18.30
Hos byggnadstillsynen är digitaliseringen av det egna arkivet just nu i full gång och målsättningen är att man i framtiden ska kunna beställa behövliga utdrag och dokument direkt via en webbtjänst. Man har allt sedan kommunsammanslagningen 2009 skannat in massvis med dokument och katalogiserat samt sammanlänkat dem.
En annan sak man jobbar med är klara och tydliga anvisningar för olika tillståndsprocesser. Senast då bygg- och miljönämnden träffades godkändes anvisningarna för anläggandet av inkvarteringslokal och för trädfällning. Under våren är det meningen att en studerande som sitt examensarbete ska skapa visualiseringar av de här anvisningarna.
Nya idéer väntar i vår
Pelkonen säger att hon varit aningen nervös för om folk ska dyka upp eller inte – och att hon inte är säker på om fikastunderna på förmiddagen eller kvällstid är de som drar mera folk.
– Vi ordnar träffar både klockan 10 till 11 dagtid och sedan efter arbetstid mellan halv sex och halv sju på kvällen. Det är främst för att både de som jobbar och de som är lediga dagtid ska ha möjlighet att delta. Vi ordnar träffar på alla bibliotek förutom Iniö nu under hösten och ser sedan hur det blir med fortsättningen på våren. Jag har många idéer om hur man kunde förverkliga projektet, så vi får se om våren för med sig något nytt, säger Pelkonen.
Hur har tjänstemännen tagit emot projektet, har det var svårt att få dem att ställa upp?
– Inte alls, de flesta inser att den här typen av verksamhet är väsentlig och många tycker att det är roligt. Jag tycker vi har lyckats få en bra bredd då de flesta sektorerna är med, det är egentligen bara kultursidan som saknas nu under hösten men jag hoppas att vi får dem med senast i vår.
Intresserad av att läsa fler ÅU-artiklar? Första månaden bara 1,00 €! Klicka här.