"Det är verkligen inte den finländska köttproduktionen som hotar klimatet"

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Enligt Statistikcentralen härstammar 74 procent av alla klimatutsläpp i Finland från energisektorn och förbränning av fossila bränslen.

Endast tolv procent av utsläppen härstammar från jordbruket.

Av jordbrukets utsläpp i Finland beräknas att 56 procent kommer från odlingsmark och 44 procent från husdjursproduktion enligt Finlands klimatpolitiska plan på medellång sikt.

Det betyder i klartext att knappa 5 procent av Finlands klimatutsläpp kommer från husdjursproduktionen.

I Paris-avtalet har man kommit överens om att varje land ska ta ansvar för sina egna klimatutsläpp.

Finlands klimatlag från år 2015 handlar uttryckligen om hur vi stärker och reglerar den finländska klimatpolitiken i enlighet med internationella avtal.

Vår riksdag stiftar lagar som gäller uttryckligen i Finland och finländska medborgare.

Därför är det rent ut sagt vilseledande att använda sig av global statistik som inte motsvarar finländska förhållanden.

Trots detta är det otaliga debattörer, senast i raden WWF, som gång efter annan hävdar att en minskning av kött- och mjölkkonsumtionen skulle vara en de viktigaste klimatåtgärderna vi kan vidta.

Vi har till och med partiordförande som inför riksdagsvalet stöder köttskatt och jämställer klimatutsläppen från husdjursproduktionen med trafiken.

Detta är helt enkelt inte sant!

Kon, som nu får stå som symbol för miljöförstöring och klimathot, har varit människans följeslagare cirka 10 000 år.

Kons fantastiska matsmältning kan omvandla gräs till högklassig människoföda.

Kon har gett mänskosläktet möjlighet att överleva på områden där det annars varit omöjligt att etablera sig eftersom människan inte kan äta gräs.

Det första vaccinet, smittkoppsvaccinet, fick vi från kon.

Termen vaccin kommer uttryckligen från det latinska namnet för ko, vacca.

Vi tar det från början.

Husdjursproduktionen i Finland, som är ett föredöme i hela världen, står för cirka fem procent av landets totala utsläpp.

Energisektorn och fossila bränslen står för 74 procent.

Det är verkligen inte den finländska köttproduktionen som hotar klimatet.

Den finländska bonden kämpar idag för sin överlevnad på grund av dålig lönsamhet.

Med bonden står och faller hela den inhemska livsmedelskedjan och konsumenters möjlighet att välja ansvarsfullt producerad inhemsk mat.

Bästa beslutsfattare, riksdagskandidater och andra debattörer, sök reda på fakta innan ni sprider ideologiskt färgad desinformation om världens bästa mat!

Mats Nylund

Ordförande, SLC

Publicerad: