"Det är tydligt att Kvinnobankens arbete gör skillnad" – Tarja besökte kvinnorna i Kambodja
I början av november packade Åbobon Tarja Wingren sin reseväska för en veckas vistelse i Kambodja. Syftet med resan var att bekanta sig med det arbete som Kvinnobanken gör för att stärka kvinnors ställning i utvecklingsländer genom företagande. Gruppen, bestående av tolv finländska resenärer, fick träffa kambodjanska kvinnor som startat egna företag.
– Det var så glädjande att se hur organiserade och målmedvetna kvinnorna var! Det var ordning och reda, säger Tarja Wingren, som deltog i resan.
För Wingrens del var det den tredje resan hon gjorde för att ta del av utvecklingsarbetet. Tidigare resor har gått till Liberia och Uganda. Resan till Kambodja hade alla bekostat med egna medel.
Kvinnobanken förvaltas av Kyrkans Utlandshjälp och med hjälp av donationer strävar man efter att utveckla kvinnors egenföretagande. Verksamheten hittas i sex u-länder runtom i världen, ofta på landsbygden, och stöttar kvinnorna oberoende politisk eller religiös inriktning.
Hjälper kambodjanska kvinnor att grunda företag
I Kambodja jobbar många av kvinnorna med mindre jordbruk. Ofta handlar det om grönsaksodlingar eller uppfödning av höns där både ägg och kött säljs. En del väljer också att starta exempelvis egna frisörsalonger eller syateljéer.
– Vi försöker alltid få till stånd bestående förändringar, förklarar Wingren och berättar att man på plats bildar en lokal grupp för kvinnorna. I gruppen får de göra upp egna regler och utse egna ledare. Beroende på hur långt de är i utvecklingsprocessen träffas de allt från en gång i veckan till en gång i månaden för att stötta varandra.
Kvinnobanken vägleder kvinnorna när de startar sina företag och med hjälp av lokala organisationer ordnar de skolningar för hur de på bästa sätt ska förvalta och utveckla sin verksamhet. Arbetet pågår alltid i flera års tid.
– I minst tre år hjälper Kvinnobanken att bygga upp ett system. Tidsperioden sträcker sig allt från tre till fem år.
Mat och skolgång viktigt
Skolningen ger ofta kvinnorna en insikt om vilka rättigheter de har. Det leder i sin tur till ett mera jämställt samhälle i ett väldigt mansdominerat land.
– Då kvinnorna börjar arbeta bidrar de till dubbel inkomst för familjen. Då är det lättare att ta beslut tillsammans.
Wingren berättar att det är människomötena som främst fastnat i minnet. I staden Kampong Chhnang träffade Wingren en kvinna som fick smeknamnet "Stjärnladyn". Kvinnan hade med hjälp av Kvinnobanken startat en syateljé, och visade sig vara en driftig försäljare. De besökande gästerna var genast potentiella kunder.
– Hon var så energisk. Hon hade redan klarat av flera mål och nu hade hon siktet på nya.
När kvinnorna väl får en inkomst är det mat och skolgång för barnen som prioriteras.
Fattigdomen ständigt närvarande
Trots att resan var en positiv upplevelse berättar hon att fattigdomen var synlig. Få och dåliga vägar ledde till långa resor mellan destinationerna och de såg även soldatkonvojer som var på väg mot thailändska gränsen.
Wingren fick även lära sig att man inte pratar politik i Kambodja.
– Det är ganska kontrollerat av myndigheterna. De vill inte att befolkningen ska prata politik sinsemellan.
Under resan filmade gruppen sina upplevelser. I slutet på januari är det tänkt att videomaterialet ska visas för allmänheten.
Alexia Sahl