Den västnyländska röstkungen utesluter inte att han vill bli SFP:s nästa ordförande

Arkiv/Kristoffer Nöjd
Henrik Wickström vid Raseborgs sjukhus.
Henrik Wickström, SFP, siktar på en plats i riksdagen.
Publicerad:

Trots sina 27 år har Henrik Wickström i Ingå varit aktiv i politiken i tio år i höst. Han har nu suttit fem år som styrelseordförande i kommunen och var då han valdes första gången den yngsta styrelseordföranden i landet.

Hans senaste bedrift är välfärdsområdesvalet där han fick tredje mest röster i hela landet. Nu siktar han på riksdagen.

SFP:s partidagar har nyligen avslutats när vi ses för en intervju.

Henrik Wickström har omvalts som vice ordförande i SFP.

Johan Hagström/SFP
politiker på scen med stora blombuketter
SFP:s presidium har återvalts på partidagen i Åbo. Henrik Wickström längst till höger.

Förutom förtroendeposterna i hemkommunen Ingå där han är styrelseordförande och fullmäktigeledamot är Wickström numera andra vice ordförande det västnyländska välfärdsområdets fullmäktige där han leder SFP-gruppen.

Han sitter också i styrelsen för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Tufft att etablera kontakt

Vid sidan om politiken har Wickström studerat till politices magister och jobbar sedan en tid tillbaka med näringslivsfrågor på Företagarna i Finland.

Wickström är född och uppvuxen i Ingå där hans föräldrar driver en handelsträdgård.

– Jag har en ganska vanlig småskalig barndom. När vi var lediga från skolan hjälpte vi till på gården. Mitt intresse för företagande har sitt ursprung i hur jag sett hur det påverkar hela familjens liv. Jag har på ett konkret sätt sett att man måste jobba för att få bröd på bordet.

En genuin vilja att hjälpa

Wickström säger att det som driver honom är en genuin vilja att hjälpa och att skapa ett bättre samhälle.

– På den del poster går det lättare. Den bästa responsen man kan få är när man har hjälpt någon att få en bättre vardag.

Han har på sistone profilerat sig i väg- och trafikfrågor, bland annat för belysning till stamväg 51 och för återinförandet av tågtrafik till Ingå.

– Det kräver jättemycket jobb att skapa de rätta kontakterna när man inte är riksdagsledamot.

Politik på två språk krävs

Men det är inte helt osannolikt att det blir en ändring på det. Efter att ha blivit uppmuntrad av partiet och andra har Wickström meddelat att han ställer upp i riksdagsvalet nästa år.

– Det är skönt att valet är först om elva månader. Kampanjarbete är tungt både fysiskt och psykiskt. Jag tror jag börjar fundera på valet efter sommaren, säger han.

En av SFP:s målsättningar är att återta det fjärde mandatet i Nyland.

– Omöjligt är det inte men det kräver att många kandidater gör goda resultat.

Måste också tilltala finska väljare

Wickström tror att det finns röster att hämta i de traditionella svenskbygderna och på tvåspråkiga orter.

– Men vi måste också tilltala finskspråkiga väljare. Det är viktigt att vi för en politik på båda språken.

Det sker mycket i samhället just nu och det kommer att återspeglas i valet, tror Wickström.

– Det är svårt att säga vad som kommer att prägla valet men jag tror att det kommer att handla om ekonomi, säkerhet och hälsa.

– Ukrainakrisen syns tillvidare bara vid bensinpumparna. Vi borde fundera på hur vi kan undvika att följderna blir värre än så. Det kommer att kräva omställningar. Oron är stor i till exempel Östra Finland där man byggt upp mycket kring trafiken över gränsen till Ryssland.

Starkt mandat

På SFP:s partimöte i maj omvaldes Anna-Maja Henriksson till ordförande och Henrik Wickström som vice. Henriksson som lett partiet i sex år och nu omvaldes för ett sjunde, har meddelat att hon tar ett år i sänder.

Betyder detta att det är Wickströms tur att ta över ordförandeskapet nästa år?

– Jag utesluter aldrig någonting. Som vice ordförande vill jag ge mitt fulla stöd till Anna-Maja. Men man ska aldrig säga aldrig. Vi får se sedan när det blir aktuellt. Nu fokuserar jag fullständigt på riksdagsvalet.

Arkiv/Carina Holm
politiker bakom bord med stor blomuppsättning
Henrik Wickström utesluter inte att han är intresserad av ordförandeposten som Anna-Maja Henriksson har i dag om något år. På bilden också SFP:s övriga vice ordförande Silja Borgarsdóttir Sandelin och Sandra Bergqvist.

Wickström har varit röstkung i kommunalvalet på hemmaplan men visade i välfärdsområdesvalet att hans värderingar går hem också utanför Ingås gränser.

Wickström fick tredje mest röster i hela landet med totalt 5 865 röster.

– Alla sade att det är svårt att bli invald från en liten ort. Det känns trevligt och betydelsefullt att ha kunnat nå det resultatet som kandidat från en jätteliten ort med nyländska mått mätt. Det känns fint att jobba för hela området när efter att ha fått så mycket röster från andra kommuner, bland annat Raseborg. Jag fick ett starkt mandat som jag vill förvalta på bästa möjliga sätt.

Inte en dans på rosor

Ingåynglingens politiska väg ser från sidan ut som om den var välutstakad, systematisk och målinriktad.

Men han har också stött på motgångar.

– Jag var aktiv i Svensk Ungdom och i förbundsstyrelsen. Efter ett par år i styrelsen blev jag utröstad på SU:s kongress 2016. Så allt går inte alltid enligt planen. Men då bestämde jag mig för att fokusera på moderpartiet och kommunalvalet.

Wickström är övertygad om att motgångar hjälper att forma en som person.

– Som beslutsfattare går man igenom en mangel som ger det väldig viktiga erfarenheter med tanke på högre politiska poster. Jag har varit med om ganska mycket. Motgångar gör viljan att lyckas starkare.

Raseborgs sjukhus med starkare profil

Henrik Wickström är andra vice ordförande i det västnyländska välfärdsområdets fullmäktige där han leder SFP-gruppen.

Wickström sitter också i styrelsen för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Han ser det som en bra sak att vara med på alla nivåer.

– Jag har en möjlighet att se vad särlösningar betyder i praktiken.

Han har precis träffat ledningen för Raseborgs sjukhus och diskuterat frågor som uppstår i och med att välfärdsområdet blir huvudman i HUS, det vill säga tar över den roll kommunerna nu har.

– Jag ser en möjlighet att stärka sjukhuset och dess profil. Nu försöker jag skaffa en uppfattning om vad för service det kunde finnas i vilka lokaler. Det finns en del tomma sådana i sjukhuset.

Finns intresse

Wickström sägeratt han är positivt överraskad av välfärdsområdets intresse för sjukhuset.

Det kan enligt honom vara svårt att få operationssalarna i gång men till exempel klinisk bäddavdelningsverksamhet kunde vara en möjlig verksamhet med tanke på områdets demografi.

Han tror att sjukhuset bästa chans är att spela en viktig roll i den svenskspråkiga vården i området.

– Ett sjukhus som kan garantera vård på svenska skulle kunna ha en stark status. Det skulle vara ett sätt att utnyttja de lokala resurserna bättre. Om man kan höja sjukhusets profil så är det också lättare att locka personal. Det har varit svårt sedan BB försvann och verksamheten har granskats och profilerats om gång på gång.

Uppdaterat: Preciserat i nästsista stycket, Henrik Wickström har träffat ledningen för Raseborgs sjukhus.

Reporter (Västnyland)
Publicerad: