Den tvåspråkiga servicen i välfärdsområdet
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
I tisdagens (21.12) ÅU undrar Jörgen Lindroos över SFP och målsättningen för social- och hälsovårdstjänster i de perifera delarna av välfärdsområdet. SFP arbetar för den tvåspråkiga servicen i välfärdsområdet med bland annat basservice på social- och hälsostationerna i kommunerna.
Vi vet att Kimitoön och Pargas är de kommuner som har erfarenhet av och kan vård och omsorg på två språk. Vi vet också att det finns behov att utveckla svensk service i Åbo och att det i andra kommuner finns invånare som behöver service på svenska.
I det nya välfärdsområdet finns inte kommunen med som aktör, i stället är det en helt ny organisation som tar över. I det här skedet fokuserar beredningsarbetet på att forma den nya organisationen.
Här är det av stor vikt att den möjliggör verksamheter så som tvåspråkig social- och hälsovårdscentral. Att få in integreringen av olika serviceformer ger chansen för social- och hälsovårdscentraler, vilket är i linje med grundidén för vårdreformen.
En tvåspråkig åboländsk social- och hälsocentral ska för Kimitoön och Pargas del ha motsvarande basservice som dagens socialtjänster och hälsocentraler.
Med vårdreformen vill man förbättra servicen, inte försämra den. Basservicen inom social- och hälsovård, inkluderat äldreomsorgen bör fortsatt finnas som närservice. Den specialiserade vården behöver säkert koncentreras till större områden, men basservicen ska fortsatt finnas nära människan.
Carita Backas Kimitoön
Regina Koskinen Pargas
Kandidater i Välfärdsområdesvalet, SFP