Den flerfaldiga världsmästaren Finland: bäst på allt från läskunnighet till kaffe
Finland, landet där både infödda finländare och immigranter är lyckligast i världen. Landet där man kan lita på att man alltid får tag på en kopp nybryggt kaffe, eftersom finländarna dricker mest kaffe i hela världen; årligen omkring 12 kilogram per person, vilket är 10,7 kilogram över genomsnittet.
Trots att Finlands befolkning endast utgör runt 0,07 procent av hela världens befolkning och arealen en lika stor andel av hela världens areal, kammar landet hem topplaceringar i världsrankningar på alla nivåer och samhällsområden.
En trygg start i livet
Redan för spädbarn kan det ses som en lottovinst att födas i Finland. Detsamma gäller att föda barn i Finland. Den finska - 170 euro värda moderskapsförpackningen firar i år 82 år och är internationellt sett unik.
Rädda Barnens färska rapport Global Childhood 2019 visar att Finland är det tredje bästa landet i världen att växa upp i. I rapporten har sammanlagt 176 länder granskats och listats enligt hur väl de tryggar rätten till en god barndom. Från att år 2018 ha stått på femte plats, har Finland nu stigit till trea tillsammans med Norge och Slovenien.
Då skolåldern närmar sig kan finländare fortfarande gå trygga. Utbildningen i Finland tillgodoser framtida behov bäst i världen, visar Worldwide Educating for the Future Index 2018.
Finländare trivs på biblioteken
Den goda grundutbildningen visar sig även senare i livet. Finland är det land i världen där befolkningens läskunnighet är allra högst, visar Central Connecticut State Universitys World's Most Literate Nations jämförelse.
Läskunnigheten syns även i att finländarna är Europas nästflitigaste biblioteksbesökare. Det visar statistik från The European Bureau of Library.Flitigast på att besöka biblioteken är islänningarna, men finländarna kommer väldigt tätt efter. Närapå 40 procent av finländarna uppger sig besöka de offentliga biblioteken. För exempelvis Frankrikes och Storbritanniens del landar siffran bara på omkring 18 procent och lägst är den i Montenegro, där endast två procent säger sig besöka biblioteken.
Det starka biblioteksintresset syns också i de finländska bibliotekens statistik. Knappt fyra månader efter att centrumbiblioteket Ode i Helsingfors öppnat hade redan över en miljon besökt biblioteket och dagligen stiger omkring 9 000 personer in genom bibliotekets dörrar.
Hemlöshet ökar överallt – förutom i Finland
I mars kom den senaste FN-rapporten som rankar världens länder enligt hur lyckliga invånarna i landet upplever sig vara. I World Happiness Report 2019har totalt 156 länder jämförts utifrån bnp, förväntad frisk livslängd och invånarnas egna enkätsvar om hur lyckliga de är.
Rapporten visar att Finland tar hem första plats på två olika områden. Både infödda finländare och immigranter känner sig allra lyckligast i just Finland.
Men inte ens världens lyckligaste land är problemfritt. Hemlöshet förekommer även i Finland, men också på denna punkt utmärker sig Finland positivt.
Enligt FEANTSA, en organisation som arbetar mot hemlöshet inom EU och stöds av Europeiska kommissionen, ökar hemlösheten alarmerande fort i alla europeiska länder - förutom i Finland. Finland är de facto det enda europeiska landet där hemlösheten i stället minskar. Dock är de exakta siffrorna för vart land inte jämförbara med ett annat lands, eftersom mättiderna och metoderna varierar länder emellan.
Varför jämför vi oss med andra?
Enligt Jan-Erik Lönnqvist, professor i socialpsykologi, bottnar människan behov av att jämföra sig med andra i att man vill reda ut sin status. Då man befinner sig i mindre grupper underlättas samarbetet inom gruppen av att en hierarkisk ordning råder, eftersom man då inte ständigt behöver föra kamp om vem som är ledaren.
Lönnqvist säger ändå att detta gäller mera på individnivå och för mindre grupper. Då det gäller nationella jämförelser handlar jämförandet mer om att känna grupptillhörighet och att stärka sin egen självkänsla baserat på hur bra gruppen klarar sig.
-- Det är lite som ett fotbollslag. Då det laget man stödjer vinner en match så känner man sig själv också bättre, även om man själv inte stått på plan, säger Lönnqvist.
Vilken grupp man väljer att identifiera sig med är kontextbundet och kan variera mycket från situation till situation. Ett praktexempel är finlandssvenskarna.
-- I vanliga fall kanske man inte identifierar sig så starkt med de finska finländarna, men så fort ishockeylaget vinner världsmästerskapen så är situationen helt en annan, säger Lönnqvist.
Finland #1 på bland annat:
Världens friaste land jämsides med Sverige och Norge, Freedom in the World 2018
Minst organiserad kriminalitet i världen, The Global Competitiveness Report 2018: Organized crime
Världens mest oberoende rättsväsende, The Global Competitiveness Report 2018: Judicial independence
Bäst tillgång till myndighetsinformation inom EU, The State of data innovation in the EU
Världens lyckligaste land, World Happiness Report 2018
Världens största kaffekonsumenter, ChartsBin: Current Worldwide Annual Coffee Consumption per capita
Enda landet i Europa där hemlöshet minskar, FEANTSA: Europe and Homelessness
Världens mest läskunniga land, World's Most Literate Nations
Världens bästa utbildning med tanke på framtiden, Worldwide Educating for the Future Index 2018
Flest medaljer i sommarolympiader per capita, Medals per Capita
Finländarna litar mest på sina nyheter (jämförelse mellan 38 länder), Digital News Report 2019