Den farliga okunnigheten
ÅA:s jämställdhetsplan är rasistisk och oacceptabel.
Det säger Anaïs Duon-Pedica, doktorand i minoritetsforskning och genusvetenskap vid Åbo Akademi, i ÅU den 31 maj.
I ÅU den 1 juni svarar Jarl Ahlbäck på Duong-Pedicas kritik.
Under sina 40 år i universitetsvärlden påstår Ahlbäck att han inte kan komma ihåg att han skulle ha sett ett enda exempel på sexuellt trakasseri eller rasism. Han medger dock att han eventuellt har varit "lyckligt okunnig" om verkligheten.
Eventuellt varit okunnig? Jag kan genast ge honom svar på denna tveksamhet. Ja, Jarl Ahlbäck. Du, som så många andra privilegierade personer, har varit otroligt okunnig om verkligheten alldeles för länge nu.
Det är just det som är problemet.
Anaïs Duong-Pedica säger i ÅU:s artikel: "Den typ av rasism som förekommer bland en högutbildad elit handlar inte om att någon skriker nedsättande ord".
Min poäng: jag betvivlar alltså inte att Ahlbäck inte skulle ha känt igen rasism och sexism, som till exempel troligen ändå ägt rum framför näsan på honom på de så kallade "blöta festerna".
Väldigt många känner nämligen inte igen vare sig sexuella trakasserier eller rasism. Antingen för att vi lever i en patriarkal kultur där sexism är normaliserat, eller för att vi helt enkelt inte utsatts för rasism själva.
Men jag kan garantera att alla har bevittnat sådana handlingar ändå.
Det är faktiskt exakt just de där "vitsarna" om icke-vita personer, eller Ahlbäcks eget exempel om snuskiga "skämt", som är en del av de sexistiska och rasistiska strukturerna.
Men egentligen spelar det ingen roll vad Jarl Ahlbäck tolkar som sexuella trakasserier eller rasistiska handlingar. De förekommer ändå, i såväl synliga som mera osynliga former.
Precis som Duong-Pedica skriver så behöver vi lyssna på experter och utbilda folk att upptäcka de här typerna av rasism och sexism.
Men en behöver inte studera genusvetenskap för att bry sig eller få kunskap om de här frågorna. De angår alla och är allas ansvar att ta seriöst.
Hade det funnits sådan kunskap på rätt ställen inom ÅA så hade situationen sett betydligt annorlunda ut nu.
Yle, 2017. Over half of Finns think sexual harassment could be just a misunderstanding.
Läs också: Forskare: ÅA:s jämställdhetsplan är ett exempel på ojämlikhet och Jag anklagar!