De vill hjälpa äldre i Raseborg att komma ut och röra på sig

Kristoffer Nöjd
Anne-Maj Paldanius-Rehn, Ritva Isaksson, och Frank Lindholm är aktiva seniorer i Karis och Pojo. Nu vill de engagera andra.
Anne-Maj Paldanius-Rehn, Ritva Isaksson, och Frank Lindholm är aktiva seniorer i Karis och Pojo. Nu vill de engagera andra.
Publicerad:

– Vi strävar efter att alla äldre ska ha samma möjligheter att röra på sig. Alla ska ha rätt till motion.

Det säger Marja-Liisa Riikonen när hon presenterar Raseborgs stads projekt "Kraft i åren – hälsomotion för äldre".

I onsdags ordnade staden ett informationsmöte om projektet. Bland åhörarna i gamla stadshuset i Karis finns representanter för bland annat Ekenäs pensionärer, Stöd för de äldre i Karis och Pojo, Pojo pensionärer, stadens äldreråd, Röda Korsets vänverksamhet och Kisakeskus.

Viktigt nå alla

De är samlade för att höra med om vad Riikonen beskriver som ett delaktighetsprojekt för äldre med hälsomotion i fokus som ska genomföras i Ekenäs, Karis, Pojo och Tenala.

"Kraft i åren" handlar om att sänka tröskeln och röja de eventuella hinder som finns för äldre personer att röra på sig, om det sedan gäller de praktiska förhållandena i närområdet eller någonting socialt.

Målgruppen är 75 år fyllda och äldre men det är ingen absolut gräns.

– Att det är bra att röra på sig gäller alla, säger fritidschef Fredrika Åkerö .

Det finns dock en riskgrupp som man gärna vill komma åt, det vill säga personer som kanske mist sin partner, varit sjuka eller av någon annan orsak hamnat utanför den sociala samvaron och motionerandet.

Det är just de passiva som kan vara svåra att nå – i synnerhet dem som bor hemma.

– Speciellt efter pandemin finns det sådana som ännu inte har återvänt till verksamheten, säger Frank Lindholm från Pojo pensionärer.

– Det behövs nätverk och samarbete för att nå dem som sitter hemma, var åhörarna ense om.

Kristoffer Nöjd
Krista Rimpilä är projektledare för "Kraft i åren".

För att kunna nå målen med projektet kommer man att grunda en så kallad motionsjury. Juryn består av ett tiotal personer. I juryn ingår representanter för själva målgruppen, tjänstemän, beslutsfattare och representanter för organisationer.

I juryn kan intressegrupperna diskutera till exempel tillgången till information om motionsverksamhet för äldre, hur man når målgruppen, motionsrådgivning, motionsmöjligheter och kamratstöd.

Målet är att kartlägga motionsbehoven och att identifiera motiverande respektive förhindrande faktorer för motion.

Förhoppningen är konkreta lösningar. Utöver dessa kan man sammanställa en utvecklingsplan för hälsomotionen för äldre.

– Verksamheten ska utgå från de äldres verkliga behov, säger Krista Rimpilä som koordinerar projektet från stadens sida.

Alla är välkomna som jurymedlemmar. Förhoppningen är att man i juryn ska kunna involvera både redan aktiva seniorer och sådana som inte varit lika aktiva hittills.

Finns aktivitet

Den konkreta motion som äldre är i behov av är styrka och balansträning, motionsrådgivning och utomhusmotion. På de olika orterna i Raseborg har man redan en hel del aktivitet för äldre.

Olika organisationer ordnar bland annat stoldans, stavgång, hundpromenader, simning och boccia.

Men man konstaterade också att bara den sociala samvaron kan vara tillräckligt för en del.

– När vi ska gå ut och gå är det flera som kommer tidigare bara för att umgås innan resten går ut och gå, säger Lindholm.

Svårigheten att hitta frivilliga personer att ställa upp för de äldre dryftades också.

– Det tar lite men det ger mycket mentalt, konstaterade Sven Nordlund från Ekenäs.

Också här gäller det att skapa och dra nytta av nätverk. Om man är tillräckligt många är det lättare att skapa kontinuitet i verksamheten.

Projektet "Kraft i åren" startade vid årsskiftet och har kommit i gång på allvar under våren. Den första motionsjuryn sammanträder i Ekenäs den 17 augusti.

Reporter (Västnyland)
Publicerad: