De kvinnliga idrottarna behöver uppbackning av männen – gammalmodig inställning styr

Redskapsgymnastik. Foto: Amanda Mannström / SPT
Redskapsgymnastik, VM i Doha 2018 foto: Amanda Mannström / SPT
Publicerad:

Manliga idrottare är intressanta enligt alla, medan kvinnor ofta följs av andra kvinnor och flickor. Den här gammalmodiga inställningen måste skrotas för att damidrotten ska få ett lyft säger forskare.

-- Inom forskningen talar vi om en ond cirkel där damidrottare inte syns i medierna, vilket leder till att sponsorerna inte vill satsa på dem, och då syns de ännu mindre. Jag vet inte hur vi ska få folk att bli intresserade om kvinnorna inte syns.

Det säger Riikka Turtianen som forskar i damidrott. Enligt henne har man undersökt samma problem inom damidrotten sedan 1980-talet och resultatet är alltid detsamma: damidrotten upplevs inte som lika viktig och intressant som männens.

Hon säger att läget är relativt jämställt i Finland i individuella grenar. Stjärnor som skidskytten Kaisa Mäkäräinen och snowboardaren Enni Rukajärvi intresserar alla, också männen, och de får uppmärksamhet, uppskattning och sponsorer. Inom marginella grenar och lagidrott är läget fortfarande mycket ojämnt.

HJK-spelaren Linda Ruutu ser den här tendensen inom fotbollen.

-- Män kan vara förebilder för alla, medan kvinnor ofta är förebilder för andra kvinnor och flickor. Den här inställningen måste vi försöka förändra.

Viktig synlighet

När man analyserar läsar- och tittarsiffror och följare på sociala medier blir det tydligt att alla tittar på männens idrott, medan det främst är kvinnor som tittar på kvinnornas.

Enligt Turtiainen är just mäns och pojkars intresse för vad kvinnor gör något som behöver utvecklas.

-- Att David Beckham med femtio miljoner följare på Instagram hejar på Englands damer i sina egna kanaler har en betydelse. Jag hoppas att fler män tar tag i saken och lyfter upp sina kvinnliga kolleger.

Förbundens inställning avgörande

Enligt Ann-Christine Karhu, producent för Yles program Sportmagasinet, har Yle gjort en satsning på jämställdhet och lyckats föra fram flick- och damidrott mer än tidigare. Enligt henne kan man inte bara skylla på medierna.

-- Om matcherna spelas i träningshallar med dåligt ljus och plexiglas i vägen för kamerorna ser det helt enkelt inte lika bra ut på tv som när männen spelar sina matcher på huvudarenorna. Det här är sådant som förbunden kan påverka.

Turtiainen håller med om att många mediehus har tagit jättesteg framåt, men det räcker inte att göra långa personporträtt om kvinnorna. De måste synas i det dagliga nyhetsflödet.

-- Värst är när kvinnorna tas ur idrottskontexten, när man talar om hur många mammor som springer på planen i stället för om spelet.

Enligt Turtiainen är det underligt att pengarna fortfarande inte fördelas jämt mellan män och kvinnor inom grenförbunden. Hon säger att man i trettio år har sagt att damerna är sämre, att nivån är lägre.

-- Jag köper inte det argumentet, jag tror att det har mer med bristen på uppskattning att göra.

Riikka Turtiainen, Linda Ruutu och Ann-Christine Karhu deltog i ett seminarium om jämställdhet och idrott som arrangerades av organisationen Monaliiku (Monikansallisten naisten hyvinvointi ja liikunta ry) på onsdagen. Seminariet ordnades i samarbete med Fotbollens spelarförbund och projektet Jämställdhetsgärningar. Övriga medverkande på seminariet var bland annat Sari Essayah från Internationella olympiska kommittén, jämställdsombudsman Jukka Maarianvaara och Päivi Aalto-Nevalainen från Undervisnings- och kulturministeriet.

Amanda Mannström/SPT

Publicerad: