De jobbar på ÅU och PK i sommar!

Amilcar Jungar
folk
Förstärkning i sommar. Linn Schönberg, Lilli Vainio, Natalie Skogman, Jacob Hjortman och Maja Meurman arbetar på ÅU med bas i Åbo i sommar. Här är de framför Domvillan invid domkyrkan.
Publicerad:

Såväl nya som bekanta sommarreportrar förstärker ÅU:s och PK:s nyhetsbevakning även i sommar. De är mycket välkomna – och vi bad dem givetvis berätta om sig själva!

"Här får man göra lite av allt"

Jacob Hjortman är från Kvevlax i Korsholm i Österbotten men har bott i Åbo sedan 2013. Han skriver sin pro gradu i filosofi vid Åbo Akademi och driver podden Nyfika tillsammans med Maria Björkholm då det finns tid utöver jobb och studier.

– ÅU är en bra redaktion för att lära sig jobbet som journalist, här får alla göra lite av allt. Jag jobbade här förra sommaren och ser fram emot att få fortsätta. Jag uppskattar också hur mycket man lär känna det lokala livet i Åbo och Åboland genom att jobba som reporter, säger Hjortman.

Maja Meurman är ett annat bekant namn i ÅU:s spalter. Hon har sommarjobbat på ÅU två somrar tidigare och studerar folkrätt vid ÅA. I höst börjar hon på sitt femte studieår.

– Jag tycker att det har varit jättegivande att få fördjupa mig i olika ämnen och skriva om sådant som jag vet att är viktigt för antingen personen jag intervjuar eller för våra läsare. Jag ser fram emot att fortsätta med det under sommaren.

Annina Suominen
ung kvinna i stol
Astrid Lindholm.

Astrid Lindholm jobbar på ÅU:s och Pargas Kungörelsers kundtjänst i sommar.

Lindholm är uppvuxen i Ingå och i höst inleder hon sitt tredje år på Åbo Akademi där hon studerar statskunskap.

Hon har bred erfarenhet av kundbetjäning och har jobbat på kafé och hotell tidigare, vilket har varit roligt och spännande.

En orsak till att Lindholm sökte kundtjänstjobbet är också att hon trivs bra i Åbo på sommaren.

-- Jag arbetade i Åbo förra sommaren och tycker att det är en fin sommarstad, säger hon.

Hon trivs bra i Domvillan, på ÅU:s kontor som ligger invid domkyrkan.

En stor del av arbetsuppgifterna på sommaren handlar om att hjälpa kunderna med adressändringar då många flyttar ut till sina stugor.

På fritiden tycker Lindholm om att promenera och umgås med vänner. Familjen består av föräldrar och två syskon samt föräldrarnas två taxar.

Kristoffer Nöjd
kvinna vid bord
Fredrika Blomqvist är också ett bekant namn i ÅU:s spalter sedan tidigare. I sommar jobbar hon på kontoret i Ekenäs.

"Trivdes bra på ÅU förra sommaren"

Fredrika Blomqvist arbetar på ÅU för andra sommaren i rad. Hon förstärker redaktionen i Ekenäs i Raseborg.

Blomqvist är uppvuxen i Tenala men bor nu i Ekenäs tillsammans med sin sambo. Hon studerar samhällsvetenskaper vid Åbo Akademi i Åbo med offentlig förvaltning som huvudämne samt statskunskap.

– Jag trivdes bra på ÅU förra sommaren då man som sommarjobbare lär sig mycket nytt och får hålla koll på olika aktuella saker i samhället. På min fritid läser jag mycket, mest skönlitteratur men också böcker om historia, samt umgås med vänner och promenerar, gärna i sällskap av min familjs hund i Tenala.

Malin Johansson
ung kvinna vid å
Linn Turkki arbetar på Pargas Kungörelser i sommar.

I Pargas för ÅU och PK

Linn Turkki är ett bekant namn för läsarna i Pargas där hon arbetar på Pargas Kungörelser (PK) för andra sommaren i rad.

Turkki bor nuförtiden i Åbo men kommer från Pargas.

Hon studerar engelska på Åbo Akademi och ska börja sitt fjärde år där i höst.

– På fritiden hittar man mig ofta i stallet, men jag tycker också om att läsa och hänga med kompisar. Det här är min andra sommar på PK och det är roligt att vara tillbaka!

"Tycker om att möta nya människor"

Natalie Skogman arbetar på ÅU för första gången i sommar. Hon kommer från Kristinestad i Österbotten men bor nu i Åbo med sin katt.

Också hon är studerande vid ÅA och har en kandidatexamen i litteraturvetenskap, har gått medielinjen i Vasa och studerar nu sociologi på magisternivå.

– Utöver ÅU är jag kolumnist på Vasabladet och på fritiden konsumerar jag kultur i mängder: läser skönlitteratur, samlar på vinylskivor och porslin samt går gärna på rock- och metalkonserter.

Hon har alltid älskat att skriva och varit nyfiken.

– Jag har engagerat mig i och intresserat mig för samhällsfrågor och tycker om att möta nya människor – journalistiken är en perfekt kombination av dessa saker. Mitt största intresse ligger förstås i kulturjournalistiken men jag älskar också att göra reportage och personporträtt – det vill säga när man riktigt får gotta ner sig i något eller någon och gå in på djupet. Höjdpunkten vid ÅU – hittills – har varit när jag fått göra just sådana artiklar, och överlag att ständigt få lära sig nya saker, utveckla sig själv och träffa nya människor – speciellt när man får positiv respons och ser att folk gläds av det man gör eller är nöjda och tacksamma för en artikel man gjort om dem.

Lilli Vainio är ett bekant namn på ÅU sedan förr eftersom hon har gjort prao på tidningen tidigare. Det här är hennes första sommar som reporter.

Vainio är född och uppvuxen i Åbo men går det här året på medielinjen vid ÅA i Vasa. Hon studerar statskunskap men media och kommunikation är hennes långa biämne. Just nu studerar hon på magisternivå.

– Jag ser framemot att träffa många intressanta människor och lära mig mycket och om olika saker. Jag var praoelev på ÅU under högstadiet och tyckte att det var jätteroligt. Sedan tycker jag om att skriva och fotografera och är intresserad av politik och samhället.

Det mest speciella minnet från arbetet hittills är att se fartyget Mein Schiff 7 vid Åbovarvet Meyer Turku.

– Sådant får man ju inte alltid se som privatperson.

Linn Schönberg är uppvuxen i Helsingfors men studerar svenska språket vid Åbo Akademi i Åbo som huvudämne. Också hon går på medielinjen vid ÅA i Vasa det här året.

– Jag ser fram emot all den erfarenhet och alla nya upplevelser jag kommer att få här under min praktik. Jag vill bli journalist eftersom jag alltid har älskat att skriva, och jag tycker det är kul att få söka efter intressanta saker i samhället att berätta om. Jag tycker också att det är spännande att träffa nya människor och lära sig om vad de håller på med i livet.

Publicerad: