De äldres sak är vår

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Måndagen den 16 september publicerade Svenska Yle en artikel där tidigare anställda på det privata Esperi Cares vårdboende Edit i Jakobstad vittnade om vanvård på boendet.

Tidigare anställda kände sig tvungna att gå till pressen för att någon skulle lyssna, vilket tyder på allvarliga brister i både ledarskap och informationshantering inom organisationen.

Varje boende ska få känna sig trygga på sitt boende och kunna lita på att man får den vård och omsorg som står beskriven i vårdplan och lag.

Enligt Svenska Yle har i detta fall Österbottens välfärdsområde gjort tillsynsbesök till boendet, men boendet har varit medvetet om besöken på förhand, endast ett har gjorts utan förvarning.

Förbundet Svenska Seniorer och Svensk Ungdom anser att dylika tillsynsbesök bör ske oanmälda för att verkligen kunna bedöma hur den verkliga vårdsituationen ser ut på ett boende.

Tidigare anställda kände sig tvungna att gå till pressen för att någon skulle lyssna, vilket tyder på allvarliga brister i både ledarskap och informationshantering inom organisationen.

Förbundet Svenska Seniorer i Finland och Svensk Ungdom anser att om välfärdsområdet köper tjänster av ett privat bolag måste också välfärdsområdet ha bättre insyn i enhetens egenkontroll och den feedback som ges om kvaliteten på vården i det boendet.

Ett gott ledarskap kännetecknas av att personalen kan påverka sina arbetsförhållanden och blir hörd.

Ofta har de äldre svårt att själva stå upp för sin sak och föra talan för sina rättigheter. I en välfärdsstat som Finland bör det vara en självklarhet att alla människor behandlas med respekt och värdighet och det är också vår allas sak att bevaka att detta uppfylls.

Det är av yttersta vikt att både offentliga och privata aktörer tar sitt ansvar för att säkerställa en trygg och värdig vård för våra äldre.

Förbundet Svenska Seniorer i Finland och Svensk Ungdom kräver att tillsynen stärks, insynen förbättras och att vårdens kvalitet alltid står i fokus. Våra äldre förtjänar inget mindre än den bästa möjliga omsorgen. Det är vårt gemensamma ansvar att se till att detta krav uppfylls.

Kjell Wennström

ordförande för Svenska Seniorer i Finland r.f.

Linda Johans

förbundsstyrelsemedlem för Svensk Ungdom

Publicerad: