DB Marina satsar åter stort i Dalsbruk – bygger bistro och butik i hamnen

tre damer vi en liten fyr
Här - på piren där fyren i Dalsbruk nu finns - ska nya DB Marina Bistro & Butik ta plats. DB Marinas ekonomichef Seidi Lindroos, verksamhetsansvariga Henna Kallio och kök- och restaurangkonsult Tone Leganger. Foto: Emilia Örnmark
Publicerad:

I samma veva som regeringen vill stänga restaurangerna i landet tänker man helt annorlunda på DB Marina i Dalsbruk.

Här planerar man nämligen att inför säsongen öppna DB Marina Bistro & Butik där man, liksom namnet säger, kommer att ha både ett matställe och en liten affär.

Med det här ger bolaget sig in i en helt ny bransch.

För det här arrenderas piren i hamnbassängen i centrala Dalsbruk av Kimitoöns kommun. De facto har bygget av husmodulerna redan påbörjats inne i bolagets hallar, helt med lokala krafter. Nu väntar man bara på bygglovet för att så småningom kunna sätta dem på plats och slå fast när verksamheten kan starta.

en pir i en hamn med en fyr i ändan
Planen är att det här finns en ny bistro och skärgårdsbutik i sommar. Foto: Emilia Örnmark

Tajmingen i värsta coronatider är intressant, det poängterar också DB Marinas styrelseordförande Sam Forsbom, men inom bolaget har man en stark tro på framtiden i Dalsbruk.

– Vi tror på liknande coronaeffekter i skärgården det här året som vi såg förra säsongen. Därför har vi råd att investera, säger Forsbom.

– Det här ser vi som en investering i vår helhet i Dalsbruk, fyller ekonomichef Seidi Lindroos i.

man vid ett bord med ritningar framför sig
Sam Forsbom presenterar ritningarna för ÅU:s reporter. Foto: Emilia Örnmark

Utvecklingsplanen, som skapades redan innan DB Marina grundades i mars 2017, har hela tiden gått ut på att skapa ett alltmer heltäckande kluster. Förutom båtplatser finns här till exempel vinterförvaring, båtservice och tjänster för båtinredning.

Tredelad containerbyggnad

DB Marina Bistro & Butik kommer att vara tredelad: en bistro med 50 sittplatser längst ut på piren, en del för kök och toaletter i mitten och en del för skärgårdsbutik närmast land. Byggnaden består av fyra containers, en totalyta på 130 kvadratmeter. Av den upptas lite mindre än hälften av bistron.

ritad byggnad på en pir
Så här ska DB Marina Bistro & Butik se ut. Grafik: DB Marina

Bistrodelen har glasväggar som kan öppnas, men även då de är stängda kan man se igenom byggnaden. Byggnaden kommer att kläs med trä, som målas svart för att gå ton i ton med kolugnarna intill, som representerar fabriksortens historia.

Också inredningen ska föra tankarna till lokalhistorian. Bord och bardisk blir skapelser av lokala snickare från Trämet.

Runt fyren som står längst ut på piren blir det en liten strandboulevard med staket, där vem som helst kan hålla till.

Bild av en hamn där en framtida byggnad placerats in
Framtidsvy över DB Marina Bistro & Butik. På piren mitt i bilden på den vänsta sidan av hamnen ska byggnaden placeras. Grafik: DB Marina

Större utbud i butiken

Gästhamnens nuvarande kontor vid servicebyggnaderna lite längre in i hamnen kommer framöver att fungera som lager, då både kontor och den försäljning man haft där flyttar till den nya skärgårdsbutiken.

Utbudet kommer att växa med mer kläder, inredningsdetaljer, gåvoprodukter, lokala hantverksprodukter och med närmat.

– Här kommer att finnas kött från Westankärr gård, Sjölax gård och från Vestlax Mellangård och grönsaker åtminstone från Björknäs trädgård. Vill man ha sina produkter med här gäller det att vara snabb!

Det säger Tone Leganger, sakkunnig inom mat- och restaurangbranschen, som anlitats som konsult för projektet.

Tre damer vid en hamn
Tone Leganger (t.v.) är anlitad som konsult för planering av restaurang och kök. Henna Kallio är anställd som verksamhetsansvarig och Seidi Lindroos är DB Marinas ekonomichef. Foto: Emilia Örnmark

Butiken och bistron kommer att samarbeta gällande produkterna, för också på bistrosidan är det lokal skärgårdsmat som är i fokus enligt plockmatskoncept.

– Först var det tänkt att det här skulle bli en mindre vinbar. Men jo, visst blir det också det. Här kan man sitta och njuta över ett glas vin, prosecco eller en lokalproducerad öl under sköna sommarkvällar, föreställer sig Leganger.

Hon berättar vidare att man inte kommer att ha någon fastslagen meny i bistron, utan den varierar från dag till dag.

– Vi kommer att köpa in hela djur, men här blir ingen lunchbuffé eller à la carte. Smårätter i tapasstil kommer att finnas också i vitrinen och så ska vi ha dagens sallad och nygräddat bröd. Något sött blir det också och så förstås en barnmeny.

Kompletterar serviceutbudet i hamnen

I Dalsbruk har både kommunen och DB Marina den senaste tiden gjort stora satsningar på infrastruktur, som till exempel nya bryggor och en ej ännu färdigställd vågdämpare.

DB Marina har nu 100 båtplatser på sin sida av hamnbassängen, och har således byggt ut sin småbåtshamn så mycket det går innan M/S Stellas förbindelsebåtsbrygga flyttar och vågdämparen kan färdigställas. Platserna är slutsålda.

– Nu blir det något annat också i hamnen, som ger Dalsbruk ett större serviceutbud för såväl båtfolk och besökare som för fritidsbor och ortsbefolkning, säger Forsbom.

I förgrunden bryggor. På andra sidan av viken syns bebyggelse.
DB Marinas småbåtshamn rymmer nu 100 båtplatser. Foto: Emilia Örnmark

Målsättningen är att området på piren ska kännas som ett trivsamt vardagsrum för alla.

Forsbom är säker på att den nya hamnen hämtar nytt folk till orten, vilket också gynnar övriga företagare här. Bistrobutiken ses som ett komplement till den service som redan finns i Dalsbruk, snarare än som en konkurrent.

Satsningen ger mer jobb

Aktuellt för DB Marina just nu är rekryteringen inför säsongen. Från att tidigare år ha anställt fyra sommarjobbare kommer man nu att behöva tio.

Henna Kallio, som kommer att ansvara för verksamheten i gästhamnen, bistron och butiken, inleder sitt arbete redan nästa vecka. Hon har erfarenhet av restaurangbranschen både som företagare i Sattmark i Pargas och från utlandet.

Kallio kommer att flytta till Kimitoön. Hon är ivrig inför sin nya uppgift.

– Det här blir jättefint. Närmat är dagens melodi – det är gott och enkelt, säger hon.

Reporter (Kimitoön)
Publicerad: