Dags för EU att ta krafttag för Östersjön – "EU skulle kunna införa straffavgifter för städer som inte sköter sig"

blå botten med vit text där det står ÅU debatt
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Europaparlamentet. Ett av världens mest förorenade hav är omringat av EU-länder. Mycket har gjorts för Östersjön och "Östersjöländerna" har på allvar börjat motverka övergödningen.

EU som gärna talar miljöförbättring har varit rätt så tam kring att hjälpa oss Östersjöländer i kampen för ett renare hav. Det är dags att öka ambitionsnivån i EU för Östersjön!

Östersjön är ett av världens mest trafikerade hav, vilket medför stora miljörisker som oljeolyckor och mänskliga misstag. För att minska dessa risker behövs satsningar på besättningarnas kompetens och oljebekämpningsberedskap. Sjöfartens utsläpp är ett allvarligt hot. Trots förbudet mot svartvattenutsläpp från kryssningsfartyg 2021, tillåts fraktfartyg fortfarande släppa ut avloppsvatten. EU måste ta aktivare tag för ett totalt internationellt förbud. EU:s svaveldirektiv och NECA-regleringen har minskat avgasutsläpp, men utvecklingen av hållbara drivmedel är fortsatt viktig.

När man diskuterar Östersjön och övergödningen handlar det allt för ofta om att beskylla våra bönder. Bättre lönsamhet i jordbruket är nyckeln till att minska näringsutsläppen från jordbruket till Östersjön. Våra producenter har viljan för det! Samtidigt sätter de mat på våra bord varje dag, och vi kan inte både kräva allt billigare mat och lägga en massiv börda på våra bönder att just de ska rädda Östersjön. Det är allas vår sak, inklusive EU:s, att se till att våra bönder har tillräckliga resurser för att göra de förbättringar i sitt jordbruk som krävs för att minska avrinningen.

Genom den gemensamma jordbrukspolitiken har EU alla möjligheter att allokera mera resurser för producenterna inom Östersjöns avrinningsområde. Tillräckligt med stöd i form av kunskap och finansiella medel behövs för de som ska göra det praktiska arbetet. Och samma villkor måste förstås gälla i hela EU.

Jag vill se att EU använder en större andel av de miljarder som är öronmärkta för forskning och utveckling till att finansiera praktiskt tillämpbar forskning inom jord- och skogsbruket, så att våra markägare kan vidta de rätta och effektiva åtgärderna för att minska avrinningen.

Vi behöver även satsningar inom våra tättbebyggda områden. Stora städer måste ta itu med att minska utsläppen. Helsingfors har till exempel gjort stora satsningar på vattenreningen som har gett resultat, samtidigt som man dumpar tonvis med smutsig snö i havet varje år. EU skulle kunna införa straffavgifter för de städer som inte sköter sig.

Oscar Byman

EU-valskandidat, SFP

Publicerad: