Dagens musik förlorar sin mänsklighet och individualism
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Pappa trycker på radion i bilen. Samma låt som spelats på loop hela veckan fyller utrymmet vi sitter i.
Om en månad kommer ingen att komma ihåg sången som spelas på radion. Den glömda låten ersätts av en annan som i sin tur också kommer att bytas ut mot nästa kortvariga hitlåt.
De senaste åren har sociala medier, som Tiktok och Instagram, blivit ett växande medium för artister att marknadsföra nysläppta låtar.
De allra flesta av dessa låtar blir inte kvar på topplistorna mer än någon månad och glöms bort relativt fort efter att de slutat trenda online.
Flera artister har börjat inrikta sin musik till sociala medier, där musikstycken inte spelas i mera än ett par sekunder per klipp. Låtarna behöver alltså inte vara långa eller intressanta i helhet för att bli populära.
Har musikindustrin blivit så snål att ingen bryr sig om kreativitet mera?
”En sång behöver inte vara längre än två minuter och trettio sekunder” förklarar artisten Pink Pantheress, som blev känd för sina korta låtar i en intervju.
”Vi behöver inte upprepa verser eller använda bridges, vi behöver inga långa outron.” fortsätter hon.
Har musikindustrin blivit så snål att ingen bryr sig om kreativitet mera? De långa introna var det som gjorde låtarna på 70-talet så fängslande och bridgen av en låt är ju ofta det som knyter ihop den.
Nuförtiden är det enklare att skippa sånger som inte verkar tillräckligt spännande i början och det finns ingen poäng med ”utdragna” intron ifall det slutar med att låten inte spelas.
Musik har alltid använts som ett sätt att uttrycka sig kreativt och förmedla sina känslor, men nu känns det som att artister fördummar sina lyrics.
Vi har även förlorat mycket av den poetiska sidan när det kommer till låttexter. Artister bollar runt med liknande sångteman om kärlek, otrohet och självsäkerhet eftersom det fungerar.
Allt flera låtar skrivs utan berättelse, mening eller känsla. Musik har alltid använts som ett sätt att uttrycka sig kreativt och förmedla sina känslor, men nu känns det som att artister fördummar sina lyrics.
Rap som brukade vara expressiv och betydelsefull har nu blivit totalt urtvättad på grund av mängden autotune som numera är normen i genren.
Autotune och datorgenererade instrument används allt oftare av stora artister vilket jag tycker tar bort en del av mänskligheten ur musiken.
Nuförtiden är många av populärmusikens sångtexter samskrivna av ett stort antal låtskrivare.
Om man jämför moderna artister som skriver sina låtar själv eller med endast ett par låtskrivare per låt (t.ex. Billie Eilish eller Gracy Abrams) med artister som ibland kan ha över fem låtskrivare per låt (t.ex. Katy Perry eller Dua Lipa) märker man genast att de låtarna med färre låtskrivare ofta är mera personliga och mindre entoniga.
Mängden låtskrivare på virala låtar har ökat med åren. Katy Perry använde sig av ett par per låt i början av sin karriär under 2000-talet, men i hennes senaste album har ett par av låtarna över tio olika låtskrivare.
Variation är viktig i musik. Mindre lyrikbaserade låtar har absolut sin plats i industrin men ofta önskar jag att de få artisterna som lägger ner sin själ i vad de gör skulle få samma uppmärksamhet som de som följer trenderna får.
Ordförklaringar
- På loop = en låt spelas regelbundet på radion varje dag.
- Bridges = ”bridges” på svenska ”stick” är en del av låten (ofta före den sista refrängen) som avviker från resten av musikstycket. Används för att bygga upp slutet av låten.
- Outro = slutet av en låt.
- Lyrics = låttexten.
- Autotune = ett program som används för att rätta sångarens tonhöjd och göra rösten ”perfekt”. För mycket autotune får ens röst att låta robotisk. Används i olika mängder av praktiskt taget alla sångare idag.