Coronaviruset är inte en ursäkt för rasism!
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Har vi inte lärt oss från tidigare epidemier? Att sprida desinformation och skylla utbrottet av Coronaviruset på vissa grupper gör mera skada än nytta.
Otaliga personer med asiatiskt påbrå har blivit offer för rasistiska påhopp, bland annat har folk blivit nekade vid dörren då de velat äta på restaurang eller handla i matbutik.
University of California, Berkeley har publicerat en lista på vad de kallar normala reaktioner som Coronaviruset orsakar, där rädslan att interagera med personer med asiatiskt utseende listas som en reaktion.
Världshälsoorganistaionen WHO rekommenderar att länder inte inför reseförbud och trots det har Australien och några andra länder förbjudit kineser från att komma in i landet. Är detta verkligen världen 2020?
Har vi inte lärt oss från svininfluensan 2009 eller ebolautbrottet 2014? En epidemi är ingen ursäkt för rasism eller för att skilja på människor.
Institutet för hälsa och välfärd, THL, säger att det är viktigt att vara källkritisk gällande informationen som sprids om Coronaviruset.
I medierna beskrivs viruset dramatiskt trots att det inte finns någon orsak för panik i Finland.
Dessutom har de flesta av dödsoffren haft andra sjukdomar, så en frisk människa har ännu mindre orsak att oroa sig.
Det är mycket mer effektivt att bete sig som man vanligtvis gör under tidsperioder med influensa - att tvätta händerna ofta och stanna hemma om man känner sig krasslig - än att leta efter syndabockar eller bete sig rasistiskt.
Diskriminering och ett ökat stigma kring viruset kan i värsta fall försvåra arbetet med att minska spridningen, eftersom människor som misstänker att de är smittade kan bli avskräckta från att söka vård.
Vidare menar THL att Finland är väl förberett om Coronaviruset skulle påverka oss.
Viruset räknas fortsättningsvis som en epidemi och ingen pandemi, och 99 procent av alla rapporterade fall har upptäckts i Kina.
Skulle viruset sprida sig, har Finland kunnande och erfarenhet i att sköta epidemier.
Coronaviruset har också påmint oss om hur viktigt internationellt samarbete är då det gäller att hindra spridningen av virus och försäkra tillgången av korrekt information.
Man har blivit rätt bra på att identifiera och isolera epidemier världen över, men det kräver nära samarbete genom WHO och EU.
Ett sådant samarbete är otroligt viktigt för tillfället, och kan endast vara effektivt om fokuset ligger på att hindra spridningen av virus och inte på att sprida xenofobi.
Här kan vi alla hjälpas åt genom att vara källkritiska och bemöta våra medmänniskor med respekt.
Laura Fagerlund
och Svensk Ungdoms internationella utskott