Coronapandemins följder tar tid att åtgärda
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Coronarestriktionerna är i stort sett bakom oss, nu när allmänna munskyddsrekommendationer inte längre är i bruk.
Pandemins och restriktionernas inverkan, speciellt på barn och unga, syns fortfarande.
Det kommer också att göra det ännu en längre tid. Det är omöjligt att veta vilka alla följder pandemin kommer att ha. Speciellt inom barnskyddet ses effekterna antagligen först i ett senare skede.
I en expertrapport av Institutet för hälsa och välfärd (THL) framkommer det att barn och ungas ångest, ensamhet, självdestruktivitet och ätstörningar har ökat markant, även om största delen fortfarande i princip mår bra.
Ett stort problem är att problemen samlas hos enskilda individer.
Oroväckande är också pandemins inverkan på barnrådgivningen och studentvården.
Därtill har hälsogranskningarna minskat eller helt och hållet blivit ogjorda. Behovet av stöd för psykisk ohälsa har ökat, medan köerna har blivit längre och möjligheten att få hjälp sämre.
Vårdskulden måste åtgärdas så fort som möjligt. Detta kräver satsningar på mentalvården samt att vi stärker studenthälsovården.
Alla ska få den hjälp de behöver. Detta har också Marins regering ansett, då bland annat fem miljoner euro riktats för att förbättra tillgången till mentalvårdstjänster för barn och unga.
Därtill beslöt regeringen att satsa 115 miljoner euro för att lindra effekterna som restriktioner med anledning av covid-19-pandemin har haft på barn och unga.
Även programmet framtidens social- och hälsocentral är en satsning som förbättrar barn och ungas tillgång till social- och hälsovård.
I början av nästa år kommer social- och hälsovårdstjänsterna att överföras till välfärdsområdena.
Det är viktigt att samarbetet mellan skolan och välfärdsområdet fungerar, eftersom elev- och studentvården kommer att befinna sig i skolan men verksamheten hör under välfärdsområdet.
Vi måste bli bättre på att upptäcka psykisk ohälsa hos elever i ett tidigare skede, så att barn och unga kan få hjälp innan problemen blir större. Därtill måste vi rikta mer stöd till familjerna.
THL:s rapport visar att det finns skäl att vara orolig. Samtidigt ser vi att det finns hopp om att det blir bättre.
Även om kriget i Ukraina har medfört ökad oro bland barn och unga, visar rapporten att den finländska välfärdsstaten har lyckats att förhindra att problemen skulle bli ännu värre.
Vårt socialskyddssystem, samt nivåhöjningarna som regeringen Marin har gjort i socialskyddet, stöder familjer ekonomiskt och de har inte hamnat in i extrema ekonomiska svårigheter.
I osäkra och svåra tider är det viktigt att regeringen bär sitt ansvar och tar hand om invånarna på ett rättvist sätt.
Detta anser jag att regeringen Marin gjort under dessa tunga år. Att satsa på barn och unga är den bästa framtidsinvesteringen vi kan göra!
Läs fler kolumner av Eeva-Johanna Eloranta här