Coronafallen minskar snabbt i Åbo – mycket färre fall i april än i mars

Mikael Soininen/ÅUCS
ett coronatest
Provtagning vid ÅUCS.
Publicerad:

I Åbo konstaterades totalt 61 coronasmittfall under förra veckan. För hela april var siffran 500, medan den ännu i mars låg på 1500.

– Nu ser epidemiläget bra ut. Vi har lyckats väl med bekämpningen av epidemin i Åbo, säger ansvariga smittskyddsläkaren Jutta Peltoniemi.

Incidensen är för närvarande cirka 95/100 000/14 dygn (3.5.2021).

Ännu är det för tidigt att säga hur valborgsfirandet påverkat statistiken, det klarnar inom de närmaste två veckorna.

– Tusentals personer samlades kring Aura å vilket så klart ökar riskerna. Hittills har vi märkt av enstaka fall som smittats under firandet, säger Peltoniemi.

Smittspårningen har under hela april legat på cirka 83 procent.

Smittkällorna är fortfarande de samma, alltså främst den egna familjen och arbetsplatsen. Men smittfallen som kommer från utlandet har ökat i och med ökat resande.

Uppluckringen av begränsningarna måste ske stegvis för att stävja en plötslig förändring i smittläget. Det är fortfarande synnerligen viktigt att iaktta alla försiktighetsåtgärder eftersom Egentliga Finland ännu är i spridningsfasen, påminner Peltoniemi.

Den första vaccindosen har getts till cirka 60 000 Åbobor eller 35 procent av alla över 16 år.

Vaccinationstäckningen bland personer över 80 år är 89,5 procent, 70–79-åringarna 92,2 procent och 60–69-åringarna 78,3 procent.

Peltoniemi säger att täckningen i de äldre åldersgrupperna påverkas av att en del äldres hälsotillstånd inte tillåter vaccinering.

I Mässcentrum vaccineras nu personer som har fyllt 56 år och personer i riskgrupp 1 och 2.

Peltoniemi säger att det är väldigt viktigt att folk tar sin andra vaccindos trots att tidpunkten för det skulle vara mitt i semestern.

– Om vi ska undvika en coronavåg till på hösten måste så många som möjligt vara vaccinerade två gånger. Stugorterna har tilldelats vaccin så det täcker de egna invånarna, de har inte möjlighet att vaccinera alla stugägare, säger Peltoniemi.

Publicerad: