Coronablinkern väntar på sina nedladdare -- oerhört viktigt att appen används av så många som möjligt, säger THL

Publicerad:

Institutet för hälsa och välfärd hoppas att omkring en miljon finländare inom september väljer att ladda ner den nya smittspårningsappen Coronablinkern. Någon övre gräns finns ändå inte, ju fler användare desto bättre.

Coronablinkern, den nya mobilapplikationen som ska hjälpa till att hindra spridningen av coronaviruset i Finland, finns nu att ladda ner till smarttelefoner.

Institutet för hälsa och välfärd betonar appens viktiga roll för att lyckas spåra smittkedjor och hoppas därför att så många finländare som möjligt nu väljer att klicka på "ladda ner".

-- Det skulle vara oerhört viktigt att appen nu tas i bred användning. Ju fler finländare som börjar använda appen, desto bättre är våra möjligheter att bryta smittkedjor och hindra att epidemin tar fart, sade Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd, då appen presenterades på en presskonferens på måndagen.

"Alla knep måste utnyttjas"

Coronablinkern hittas i såväl Apples som Androids appbutiker, och kan även laddas ned via webbplatsen koronavilkku.fi.

Social- och hälsovårdsministeriets kanslichef Kirsi Varhila underströk ändå att Coronablinkern inte avlägsnar behovet av andra säkerhetsåtgärder, såsom att hålla distans till andra och att undvika onödigt resande. Appen kan inte allena bemästra coronaviruset, men den underlättar märkbart smittspårningen.

Också Salminen var inne på samma linje.

-- Vi kommer sannolikt att tvingas leva med pandemin en längre tid och då är det lönt att utnyttja alla knep som finns till hands, sade Salminen.

Anonymt att använda appen

Appen registrerar telefonernas rörelser. Man får sedan ett meddelande om man vistats nära en coronasmittad person och själv riskerar att ha blivit smittad av viruset.

Det är fullt frivilligt att ladda ner appen och personer som bekräftas smittade väljer också själva om de vill registrera smittan i appen.

Vem borde då välja att ladda ner appen?

-- Jag skulle säga som så att man kan fråga sig själv: Vill jag veta om jag hade blivit exponerad för viruset? Om svaret är ja skulle jag ladda ner den, sade Salminen.

Han betonade också att appen inte samlar in privat information om användaren.

-- Jag vill betona att användningen är datasäker. Man behöver inte vara rädd för att det på något vis avslöjas att man är personen som kan ha exponerat andra för viruset.

Som användare av appen får man endast en notifikation om att man exponerats för coronaviruset, men då nämns inte när och var detta skett.

Målet är att omkring en miljon finländare ska ladda ner Coronablinkern under den första månaden. Aleksi Yrttiaho, direktör för informationstjänster vid Institutet för hälsa och välfärd, sade att appen är till nytta redan om 10-20 procent av befolkningen börjar använda den, men ju fler användare desto större är nyttan.

Varhila sade också att det i framtiden kan bli aktuellt med någon form av gemensam spårningsapplikation för hela EU, men inledningsvis är det Coronablinkern som gäller för finländare.

Teknisk hjälp erbjuds

Att alla finländare inte äger en smarttelefon som klarar av appen är ett faktum. Exempelvis fungerar den varken i äldre Iphone-telefoner och Android-telefoner eller i en stor del av Huawei-telefonerna. Dessutom saknar över 15 procent av finländarna helt en smarttelefon.

Yrttiaho sade att institutet just nu utreder om det framöver kan bli möjligt även för användare av Huawei-telefoner att ladda ner Coronablinkern.

Personer som behöver hjälp med att ladda ner eller använda appen får via webbplatsen koronavilkku.fi kontaktuppgifter till institutets sakkunniga. Dessutom har såväl Telia, Elisa och DNA lovat att bistå med teknisk hjälp vid sina serviceställen.

Sofia Westerholm/SPT

Publicerad: