Centern kan förlora ett av sina två mandat i Egentliga Finland – det här partiet kniper sannolikt en extra plats i så fall

Arkiv/Jean Lindén
valaffisch
Alla partier, utom Centern och SFP, har sagt att de strävar efter att få ett mandat till i riksdagsvalet. "Matematiskt är det förstås en omöjlighet", säger ÅA-forskare.
Publicerad:

Tre partiledare ställer upp i Egentiga Finlands valkrets. Samlingspartiets Petteri Orpo, som kan bli landets nästa statsminister, Vänsterförbundets Li Andersson, som har varit röstdrottning i flera tidigare val, och Centerns Annika Saarikko, vars parti kämpar med dalande opinionssiffror.

– Det är svårt att säga vad det får för betydelse för valet i Egentliga Finland. Både Andersson och Orpo har varit utpräglade Åbopolitiker innan de blev partiledare. Nu är speciellt Orpo i skottgluggen, säger ÅA-forskaren Siv Sandberg.

Robert Seger
leende kvinna med kort hår och granngul vägg i bakgrunden
ÅA-forskaren Siv Sandberg säger att slutspurten avgör om landets nästa statsminister kommer från Åbo.

Någon tvekamp om statsministerposten blir det ändå inte, eftersomstatsminister Sanna Marin, SDP, ställer upp i Birkaland och Sannfinländarnas Riikka Purra ställer upp i Nyland.

Blir Petteri Orpo landets nästa statsminister?

– Sanna Marin väcker starka känslor. Hon har karisma och människor vill ta selfies med henne. Han har inte en samma utstrålning. Om han sumpar den chans som serveras honom på bricka kan det blir en svår situation internt i partiet. Det är ett frågetecken. Det som händer på slutrakan avgör, säger Sandberg.

De flesta vill ha ett mandat till

Hon konstaterar att alla partier i Egentliga Finlands valkrets, utom Centern och SFP, har sagt att målet är ett mandat till.

– Det är förstås en matematisk omöjlighet. De gröna var närmast i föregående riksdagsval 2019, men enligt galluparna går det sämre nu och De grönas kandidatlista är blekare än vad partiet brukar ha.

Baserat på galluparna kan Samlingspartiet knipa ett av Centerns mandat och få fem platser i den nya riksdagen.

– Det var läget för ett par veckor sedan. Sedan dess har Samlingspartiet backat.

Arkiv/Mikko Mäntyniemi
Man i kostym i fin sal
Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo strävar efter att bli landets nästa statsminister.

Siv Sandberg säger att man numera kan tala om fornstora dagar för de så kallade stora partierna i Egentliga Finland.

– Både Samlingspartiet och SDP har haft ett betydligt större väljarunderstöd än vad de har i dag. I dag ligger de under 20 procent, då Samlingspartiet till exempel 2007 hade ett väljarunderstöd på 27 procent. Understödet har ätits upp av partifragmenteringen, då det har bildats nya partier.

Li Andersson ger VF ett starkt stöd

I stället har väljarna röstat på De gröna, Sannfinländarna och VF. Vänsterförbundet i Egentliga Finland har ett starkare stöd än partiet har nationellt, tack vare Li Andersson.

Sandberg ger inte mycket för påståendet om att soffliggarna skulle avgöra valet.

– Nej, det är de som röstar som avgör valet. Men om färre röstar gynnar det de traditionella partierna. Vi ska dock inte räkna bort Sannfinländarna, som i den nuvarande riksdagen har lika många platser från Egentliga Finland som Samlingspartiet.

Räkna inte bort Sannfinländarna

Hon påminner om att Sannfinländarna faktiskt fick det största antalet röster i föregående riksdagsval.

– Sannfinländarna brukar klara sig bättre närmare valdagen. De har inlett sin traditionella slutspurt. De brukar få mycket röster på valdagen, speciellt i riksdagsval.

Carina Holm
stadshus med blå skylt på den lägre byggnaden
Sannfinländarna i Egentliga Finland kan överraska.

Generellt sett tycker Siv Sandberg att kandidatlistorna i Egentliga Finland saknar stjärnskott eller kandidater med stor wow-faktor.

– Vänsterförbundet har en bra lista, men de andra partiernas kandidatlistor saknar överraskningar. Det kan bero på att vi har haft många val i rad. Det tär på dem som är villiga att satsa tid och pengar på att ställa upp.

Redan på onsdag kan den som vill rösta i vårens riksdagsval, då förhandsröstningen både här hemma och utomlands inleds. Den egentliga valdagen är de 2 april.

Reporter, ledarskribent
Publicerad: