Carunas ledning borde bytas ut

Åbo Underrättelsers logo
Dragsfjärd
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Nog blir jag och säkert hela Finlands befolkning helt förbannande angående Carunas chockförhöjningar av överföringen av el.

I slutet av år 2013 säljer Fortum sin eldistribution för 2,55 miljarder euro. Köpare är ett konsortium – Suomi Power Networks – som består av både inhemska och utländska ägare.

Placeringsbolagen First State Investment som är australiensiskt och Borealis Infrastructure Management Inc som är baserat i Kanada äger 80 procent av Suomi Power Networks, resten äger pensionsanstalten Keva med 12.5 procent, Lokal-Tapiola Pensionsbolag med 7,5 procent.

Fortum säger då att affären inte påverkar priser och avtal, ja ha, det är bara att se på fakturan det. Dåvarande centerns riksdagsman och ekonomiutskottets ordförande Mauri Pekkarinen var orolig att försäljningen på sikt leder till högre överföringspriser, han hade helt rätt. Sedan undrade han också varför inte statsbolaget Solidium skulle ha tagit helt över Fortums distributionsnät, staten ägde då 50,76 procent av Fortum, staten skull ha kunnat stoppa affären med majoritetsägande, nu sålde man en mjölkande ko.

Caruna bildades år 2014, genast efter det gjorde riksdagens finansutskott en slutsats, överföringsprisernas höjningar bör få ett tak, ja ha igen, det taket har stormarna tagit. På Carunas styrelsemöte 01.09.2021 gavs det förslag att på en extra bolagsstämma att Caruna Networks Oy delar dividender för 34,24 euro per aktie, hur det gick ids jag inte gräva i, det säger bara en sak, mjölka pengar av oss konsumenter är dom mycket bra på.

För knappt ett år sedan publicerade medborgarorganisationen Finnwatch en utredning som visade att Carunas och Elenias aggressiva skatteplanering hade lett till ett bortfall på 90 miljoner euro i skatteintäkter i Finland under åren 2015-2019, skatteflykten fortsätter säger Finnwatch.

Till slut, Caruna borde skämmas ordentligt, ledningen borde bytas ut omedelbart, alltså bolagsledningen inte elledningarna.

Dragsfjärd
Dragsfjärd
Publicerad: