"Carunas elmonopol borde brytas, eftersom det är konsumenterna som betalar dyrt för det"

Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Jag och andra elförbrukare får ofta sms-meddelande där Carunas elvakt meddelar om elavbrott och skyller på storm eller snö.

Att det ibland snöar och stormar är normalt och elledningarna ska klara av det, vilket de också för det mesta gjorde på den tiden de sköttes och elgatorna rensades.

Caruna borde säga som det är att problem uppstår då det stormar pga. av ägarnas vinstbegär som lett till att ellinjerna har missköts.

Redan på Fortums tid dök girigheten upp i bolagets agerande.

Staten (regeringen och riksdagen) gjorde ett ödesdigert misstag när Fortums elnätverk såldes ut.

En normalt funtad person inser att om man säljer en verksamhet som är byggd och drivs av en icke-vinstbringande samhällsfunktion till ett privat vinstkrävande företag, kommer kostnaderna för kunderna att öka.

Privatisering kan medföra bättre effektivitet och mindre driftskostnader, men det betyder inte att kunderna får billigare service.

Om man dessutom, som i Carunas fall erbjuder bolaget ett de facto-monopol utan att bromsa vinstuttaget blir resultatet katastrofalt.

I början försökte statsmakten dämpa bolagets profithunger och sätta tak på prishöjningarna, men de höjningarna har följts av nya oerhörda tillägg. På några få år har månadskostnaden tiodubblats och priset per kWh stigit kraftigt. Till råga på allt följdes försäljningen av ett ännu katastrofalare krav, nämligen att elledningarna skulle grävas ner för att göra elöverföringen säkrare.

Så gav man Caruna ytterligare något att skylla sina prishöjningar på.

Hur man kunde gå och diktera vilken metod som skulle användas för att säkra överföringen är obegripligt.

Varför lät man inte bolaget som ju borde vara expert på elöverföring bestämma hur de sköter det bäst?

Nu håller bolagets underentreprenörer på att gräva och spränga tusentals kilometer diken för att få kablarna nedgrävda.

Denna miljardsatsning här i skärgården är helt befängd, det finns linjer som har klarat stormar i decennier utan större problem.

Varför ska de bytas ut?

Varför inte hålla kvar de linjer som har fungerat och sköta dem?

Jag har en fåfäng dröm att staten tar sitt ansvar för följderna av sina katastrofala beslut och tillåter ett annat företag att ta hand om de nuvarande elledningarna för att sedan erbjuda el till ett pris som inte ruinerar konsumenterna.

Om elgatorna rensas med jämna mellanrum upprätthålls leveranssäkerheten och virket kan användas som energived.

Tyvärr strider min förhoppning mot vår nuvarande regerings agerande, den som låter kostnaderna drabba de fattiga och svarslösa i samhället.

Fattiga tvingas betala upp till 10 procent av sina inkomster för denna nödvändighet, medan förmögna procentuellt sett betalar mycket mindre.

Regeringspartierna pratar om konkurrens och marknadsstyrning men har byggt upp ett elmonopol och samtidigt minskat på samhällsservicen.

Skräckscenariot jag ser framför mig är att man av ideologiska skäl fortsätter på samma linje och säljer bort eller privatiserar vägar, broar, sjukhus och så vidare.

Jacob Fellman

Korpoström

Publicerad: